Németország minél több agrárterméket exportálna Kínába – jelentették ki a német diplomaták egy pekingi konferencián. Külön kiemelték, hogy szeretnék elérni: Kína oldja fel a német sertéshús importtilalmát, amit Peking 2020 szeptemberében vezetett be az afrikai sertéspestisre hivatkozva. A német tisztviselők azzal érveltek a rendezvényen és a háttérben kínai kollégáiknak, hogy a távol-keleti óriás az egész országra vonatkozó általános tilalom helyett csak abból a régióból állítsa le az importot, ahol a betegséget kimutatták. 

A,Small,Piglet,In,The,Farm.,Group,Of,Mammal,Waiting
Fotó: Shutterstock

A nagykövetség munkatársai megjegyezték, hogy Berlin a mezőgazdasági termékeinek egyharmadát exportálja, míg Kína a föld népességének 20 százalékát adja, miközben a bolygó termőterületeinek 10 százalékát birtokolja, így a német mezőgazdasági termékek fontos szerepük van az élelmiszer-ellátásban. Szerintük emiatt a két országnak el kellene mélyítenie a mezőgazdasági együttműködést a súlyosbodó klímaváltozási problémák és a globális ellátási lánc zavarai közepette – írja az SCMP.

Azt is hangsúlyozták, hogy Kína Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.

Berlin igyekezte érthető, ugyanis Peking a világ legnagyobb mezőgazdasági importőrének számít: az ország tavaly 222,71 milliárd dollár értékben importált agrártermékeket. Legfontosabb partnere Brazília volt 52,44 milliárd dollárral, majd az Egyesült Államok 42 milliárddal, végül az közel 18,9 milliárddal. A távol-keleti ország elsősorban búzát, sertéshúst, szójababot és kukoricát vásárolt külföldről. Az elmúlt évtizedben Brazília lett Kína legnagyobb mezőgazdasági termékszállítója, de az amerikai is fellendült.

Ugyanakkor Hszi Csin-ping kínai elnök arról beszélt, hogy az országnak önellátónak kell lennie az élelmiszer-ellátás terén is. Az államfő ezt azzal indokolta, hogy a mezőgazdaság a nemzetbiztonság alapja, valamint az orosz–ukrán háború kirobbanása után több mint 30 országban korlátozták az agrárexportot. Ha pedig nem tudják élelmezni a lakosságot, az zavargásokhoz vezet, így kiszolgáltatottak lesznek külső hatalmaknak. Így aztán a német diplomatáknak nem lesz egyszerű dolga, ha megakarják győzni kínai kollégáikat.

Oroszország rekordmértékben exportált gabonát

Oroszország a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője, és ezt a területet a szankciók kevésbé érintik. Az elmúlt években egyre több gabonafélét és napraforgóolajat exportált: Moszkva szerint a 2022 júliusától 2023 júniusáig tartó mezőgazdasági évben csúcsot ért el a gabonakivitel. Az orosz gabona legnagyobb importőrének Egyiptom számít 11,92 millió tonnával, majd Törökország 10,25 millió és Algéria 3,26 millió tonna gabonával.