India már csak néhány órányira van attól, hogy történelmet írjon. Harmadik holdi missziója, a Csandraján–3 ma, augusztus 23-án, 14.30 körül tervez landolni a Hold déli sarkvidékén. „Kedvezőtlen körülmények” esetén az ISRO, az indiai űrügynökség szerint a leszállást augusztus 27-re halaszthatják, ám eddig még nem merültek fel problémák.

A világ legnépesebb országának 1,4 milliárd lakója lélegzet-visszafojtva várja a leszállást, a közösségi médiákon az iparmágnásoktól a hollywoodi színészekig mindenki erről beszél, az iskolák pedig arra buzdítják a diákokat, hogy élőben nézzék az eseményt.

Ez történelmi mérföldkő lenne India számára, és azt is jelentené, hogy Kína után a másodikak lennének, akik működő roverrel rendelkeznek a Holdon.

A sikeres földet érés jelentősen megnövelné India presztízsét a globális űrversenyben, és végre a hátuk mögött hagyhatnák a korábbi, 2019-es Hold-missziójuk kudarcát.

Ma hódíthatja meg a Holdat India – történelmet írnak

Az indiai űrügynökség szerint a küldetés eddig nem ütközött problémába, ám az eseményre sötét árnyékot vet, hogy Oroszország hasonló kísérlete pár napja egy hajtóműhiba miatt kudarcba fulladt.