Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a legnagyobb feltörekvő piacokat tömörítő BRICS-csoportot a Dél-Afrikában, hogy gyorsítsa fel a tagok számának bővítését, mivel a kelet-ázsiai nagyhatalom szerint nagyobb befolyást kell szerezniük a világszíntéren – írta a Bloomberg.

CHINA-SHAANXI-XI'AN-XI JINPING-CHINA-CENTRAL ASIA SUMMIT-WELCOME CEREMONY & BANQUET-ART PERFORMANCE (CN)
Hszi Csin-ping kínai elnök.
Fotó: AFP

Örömmel látom a fejlődő országok növekvő lelkesedését a BRICS-ben való részvétellel kapcsolatban. Csoportunknak fel kell gyorsítania a bővülést, hogy minél többen csatlakozhassanak a BRICS-családhoz

– mondta Hszi a szerdai rendezvényen tartott beszédében.

A kínai vezető arra használta fel a feltörekvő piaci hatalmak éves találkozóját, hogy minél több országot szólítson fel arra, csatlakozzanak az egyelőre öttagú BRICS-csoporthoz, amely Kína mellett Oroszországot, Indiát és Brazíliát, valamint a csúcstalálkozónak otthont Dél-Afrikát foglalja magában. Hivatalosan mintegy húsz ország jelentette be, hogy a blokk tagja akar lenni, például Szaúd-Arábia, Indonézia és Egyiptom is.

A csúcstalálkozó előtt volt némi nézeteltérés a tervvel és annak végrehajtásával kapcsolatban. Míg Dél-Afrika és Oroszország támogatta az új tagok felvételét, addig Brazília aggódott a Nyugat elidegenedése miatt, India pedig óvakodott attól, hogy a csoport Kína szócsövévé váljon. Szerintük ugyanis a világ második gazdasága arra ösztönzi a csoportot, hogy agresszívan szálljon szembe a G7-ekkel, különösen az Egyesült Államokkal.

A dollár ellen vonulnak a BRICS-országok

A csúcstalálkozón lehetséges, hogy új tagok felvételét is bejelentik, első alkalommal a csoport megalakulása óta.

Ez az ellenállás azonban úgy tűnik, eltűnt, miután Narendra Modi indiai miniszterelnök Hszi beszéde után teljes támogatásáról biztosította a kínai elnököt.

A két ország vezetője várhatóan 2019 óta először találkozik majd a dél-afrikai csúcs margóján, ám a szerdai nyilvános nyilatkozatok idejére még egyik fél sem jelentette ezt be.

Hszi a találkozót arra is felhasználta, hogy a közelmúltbeli lassulás ellenére derűlátóan nyilatkozzon Dél-Afrika 18 ezermilliárd dolláros gazdaságáról, és támogatásáról is biztosította Cyril Ramaphosát, az ország elnökét.