Az ecuadori elnökjelölt, Fernando Villavicencio szerdai meggyilkolásának hat gyanúsítottja kolumbiai – közölte az ecuadori rendőrség helyi idő szerint csütörtökön. Egy hetedik ember, akit a biztonsági erők agyonlőttek, szintén kolumbiai – tették hozzá.

Fotó: AFP

Korábban Juan Zapata ecuadori belügyminiszter annyit mondott, a gyanúsítottak külföldiek, „szervezett bűnözői csoporthoz tartoznak”, melyet nem nevezett meg. 

Villavicenciót szerda este ölték meg, amikor egy választási gyűlésről távozott, egyike volt az augusztus 20-ra tervezett elnökválasztás nyolc indulójának. 

A gyilkosság után Guillermo Lasso elnök hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett az országban a fegyveres erők mozgósítása és a választás biztonságának garantálása céljából. Csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) is segít a merénylet kivizsgálásában. Villavicencio újságíróként óriási korrupciós hálózatot leplezett le, mely Rafael Correa volt baloldali elnökhöz kapcsolódott, akit távollétében börtönbüntetésre ítéltek. Guillermo Lasso csütörtökön háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Villavicencio meggyilkolása miatt.