Árvízi védekezéshez szükséges eszközöket küld a magyar katasztrófavédelem Szlovéniába, miután az árvíz sújtotta ország elfogadta a magyar felajánlást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken.

Fotó: Miro Majcen

Közleményük szerint 200 ezer homokzsákot, 500 gumicsizmát, 300 matracot, 300 takarót, 300 párnát, 600 lepedőt, 5 ezer fáklyát és 10 tekercs, összesen 4800 négyzetméternyi árvízi védekezéshez használható fóliát indít útnak Szlovéniába az OKF. Hozzátették: a szomszédos ország kétoldalú katasztrófavédelmi megállapodás alapján kap segítséget.

A magyar segélyszállítmány a katasztrófavédelem budapesti logisztikai bázisáról indul útnak két részletben, az első szombat reggel.

A szállítmány a szlovén polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatóság ljubljanai bázisára kerül, ahonnan a helyi hatóságok juttatják el az ország árvízzel sújtott területeire.

A magyar katasztrófavédelem már többször nyújtott segítséget Szlovéniának. 2014-ben nagy teljesítményű áramfejlesztőket, 2015-ben pedig három alkalommal tábori ágyakat és ágybetéteket küldött.

Erre figyeljen, ha Szlovéniába utazna

A helyi turisztikai hivatal látta el jó tanácsokkal az országba látogatókat az áradások után.