Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a vészhelyzetkezelő ügynökség vezetője Mauin, miután a pusztító tűzvész ellenére sem szólaltak meg a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák a hawaii szigeten, és emiatt rengetegen kritizálták.

This screengrab obtained August 17, 2023, courtesy of County of Maui shows Herman Andaya, head of the Maui Emergency Management Agency on September 14, 2021. The embattled head of Maui's emergency management agency, who had come under fire for sirens not being sounded as a wildfire tore through the Hawaiian town of Lahaina, resigned August 17, a statement said.
"Today Mayor Richard Bissen accepted the resignation of Maui Emergency Management Agency (MEMA) Administrator Herman Andaya," a Maui County release said.
"Citing health reasons, Andaya submitted his resignation effective immediately." (Photo by County of Maui / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MAUI COUNTY / HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Herman Andaya 
Fotó: AFP

Herman Andaya csütörtökön adta be lemondását. Andaya egy nappal korábban még védelmébe vette döntését arra hivatkozva, hogy a jelzőrendszert a szökőárakra való figyelmeztetés céljából építették ki, és ha a szirénák megszólaltak volna, az emberek a magasabb helyekre, a hegyekbe menekültek volna, épp a tűz útjába.

A Hawaii-szigeteken egy 400 szirénából álló vészjelzőrendszer működik, ezek közül 80 Maui szigetén található. A jelzőrendszert egy több mint 150 ember életét követelő 1946-os szökőár után építették ki.

Szerdára a Lahaina történelmi városban pusztító tűzvész megtalált áldozatainak száma 111-re emelkedett, de még folytatják a kutatást. A tűz 2200 épületet pusztított el vagy rongált meg, és 5,5 milliárd dollárra becsült anyagi kárt okozott. A tűzvész okainak vizsgálata arra mutat, hogy leszakadó, feszültség alatt lévő elektromos vezetékek lobbanthatták lángra a száraz aljnövényzetet, ahonnan a nagy szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt.

Pert indítottak az áramszolgáltató ellen

Vizsgálják az áramszolgáltató felelősségét is abban, hogy miért hagyta feszültség alatt az elektromos hálózatot, amikor erős szélvihar sújtotta a szigetet.

Lahaina lakosainak egy csoportja gyűjtőpert indított az áramszolgáltató ellen. A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden elnök hétfőn a tűz által sújtott területre utazik. Az elnök kedden azt mondta, hogy minden eszközt rendelkezésre bocsátanak az újjáépítéshez.

Évszázada nem szedett ennyi áldozatot tűz az Amerikában, mint most Hawaiin

Lahaina turistaváros porrá és üszkös romokká hamvadt.