Közélet

Meglepő helyről érkezett kritika az Oroszországgal szembeni szankciókra

Annalena Baerbock német külügyminisztert aligha lehet oroszpártisággal vádolni.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatástalanságáról beszélt Annalena Baerbock német külügyminiszter egy interjú során. A zöldpárti politikus ugyan egyértelműen Ukrajna pártján áll, ám Stephen Lamby német újságíró csütörtökön megjelent könyvében kénytelen volt elismerni, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A július 10-én készült interjúban a német külügyminiszter arról is beszélt, hogy civilizált kormányok között tető alá hozott racionális döntésekkel és intézkedésekkel nem lehet leállítani a háborút.

Minister Baerbock
Fotó: Shutterstock

A beismerés az 11 szankciós csomagját követően érkezik a német diplomácia vezetőjétől, miután Moszkva az állami költekezés növelésével és a hadiipari megrendelésekkel képes volt a tavalyi csökkenés után ismét növekedési pályára állítani az orosz gazdaságot.

Az UBS közelmúltban kiadott globális vagyoni jelentése szintén arról számolt be, hogy miközben az orosz magánvagyonok nőttek, az amerikai és európai magánvagyonok csökkenek tavaly.

Mindettől függetlenül az orosz gazdaság ellenállóképessége számos közgazdászt meglepett, különösen azokat, akik katasztrofális kimenetelre számítottak a szankciók eredményeképp – írja az Insider. Többen közülük ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaságot az összeomlástól megmentő állami költekezés nem tartható fenn hosszú távon.

A demokrácia logikája autokráciákban nem működik

– mondta Lambynak az interjú során Baerbock.

 

Annalena Baerbock állami költekezés szankció
Kapcsolódó cikkek