Népszavazáson dönthetik el a lengyelek, hogy támogatják-e az állami vállalatok privatizációját – jelentette be péntek reggel Jaroslaw Kaczinski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője – aki egyben az ország miniszterelnök-helyettese is – az X közösségi médiaplatformon, azaz a korábbi Twitteren közzétett videóban.

Law And Juctice Party Convention In Poland Jaroslaw Kaczynski  leader of ruling party Law and Justice during the second day of the program convention in Warsaw, Poland, on May 14, 2023NO SALES POLAND (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto) (Photo by ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A hír némi meglepetést keltett, hiszen június 15-én a varsói parlamentben még arról beszélt Kaczynski , hogy az migrációs megállapodásáról tartanának referendumot. Ám ami késik, nem múlik, a PAP lengyel hírügynökség szerint ugyanis az október 15-i parlamenti választással egy időben négy kérdésről dönthetnek majd a lengyelek, és a másik három kérdést szombaton, vasárnap és hétfőn egyesével közlik.

Számunkra az egyszerű lengyelek hangja mindig döntő, a külföldi, köztük német politikusoké pedig nem számít

– indokolta az első kérdést Kaczynski a videóban.
A népszavazási kérdés egyszerű és könnyen érthető: „Támogatja-e az állami vállalatok eladását?”

A kormánypárt szerint a fő ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform (PO), amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke vezet, meghajol a külföldi, különösen a német érdekek előtt.
„A németek Tuskot azért akarják visszahozni Lengyelországba, hogy eladja nekik az állami tulajdont” – emelte ki a pártelnök.

A PO visszautasítja az ilyen kritikákat, és azzal vádolja a kormányt, hogy az állami vállalatok jól fizetett pozícióival jutalmazza támogatóit.

„Ha a PiS az állami vállalatokról akar népszavazást tartani, akkor Kaczynskinak meg kellene kérdeznie a lengyeleket, hogy támogatják-e a nepotizmust, a klientelizmust és a lopást, ami most zajlik” – mondta Marcin Kierwinski PO-képviselő a Polskie Radio 1 állami műsorszolgáltatónak.

Az Euractiv szerint az eredetileg meghirdetett, migrációval kapcsolatos népszavazási kérdéssel a kormánypárt kettős győzelmet akar elérni október közepén, a lengyelek többsége tudniillik támogatja a párt álláspontját, hogy Lengyelországnak nem kellene menedékkérőket fogadnia az uniós áthelyezési program keretében.

A lengyelek 74 százaléka ellenzi az áthelyezéseket, és csak 26 százalékuk véli úgy, hogy a kormánynak menedékkérőket kellene befogadnia az EU által tervezett áthelyezési rendszer keretében – derül ki a Pollster Intézet nyári közvélemény-kutatásából.

A lengyel parlament alsóháza augusztus 16–17-i ülésén foglalkozik majd a népszavazás megtartásával kapcsolatos kérdésekkel.