Már a kötcsei piknik előtt szezonnyitó előadást tart a magyar miniszterelnök a Tranziton – írja a Mandiner. A jobboldali politikai közösség hagyományos tihanyi rendezvényén legutóbb 2012-ben szólalt fel Orbán Viktor.

NATO Summit In Vilnius - Day 1VILNIUS, LITHUANIA - JUNE 11, 2023:   
Prime Minister of Hungary Viktor Orban arrives at the Presidential Palace in Vilnius, ahead of a social dinner hosted by on the first day of the 2023 NATO Summit, on July 11, 2023, in Vilnius, Lithuania.Lithuania. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Orbán Viktor miniszterelnök fontos beszédre készülhet a Tranziton. Fotó: AFP

De nemcsak az évtizedes szünet megtörése ad hangsúlyt a miniszterelnök pénteki előadásnak, hanem az is, hogy 

kifejezetten ritka, hogy az őszi politikai szezon ilyen hamar kezdetét veszi.

Orbán Viktor egyébként korábban is beszélt arról, hogy ez a nyár más, mint a többi és egyszerűen nem fér bele a szokásos vakációzás. Az augusztus 24–27. között zajló Tranziton ennek megfelelően számos kormánytag tart beszédet és vitázik. 

A miniszterelnököt Bohár Dániel, a Megafon munkatársa kérdezi majd. Az eseményt a Tranzit élőben fogja közvetíteni a Facebook-oldalán és a Világgazdaság is tudósítani fogja 17.30-tól. Minden jel szerint meghatározó megszólalás készül, ahogy a legutóbbi 2012-es is az volt. Akkor a miniszterelnök kijelentette: csak azt a gazdaságpolitikai irányt tartja lehetségesnek és elfogadhatónak, amelyet a kormánya választott. „Az irány felülvizsgálata szükségtelen, sokkal inkább a kitartás mellett vagyok” – fogalmazott 11 évvel ezelőtt. Egyebek mellett ennek a gazdaságpolitikai iránynak volt köszönhető a MOL-részvények visszavásárlása, az E.On visszavétele, valamint a Rába és a Fradi visszaszerzése.

Orbán Viktor: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen

Óriási előnyt jelent Magyarország számára, hogy meghirdette egy évtizeddel ezelőtt a keleti nyitást, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.