Az Európai Bizottság (EB) ma nyilvántartásba vette Az ukrán kultúra, oktatás, nyelv és hagyományok megőrzése és fejlesztése az uniós tagállamokban nevű európai polgári kezdeményezést. A szervezők arra kérik az EB-t, hogy fokozza az ukrán menekültek uniós integrációját támogató tevékenységét, és hozza létre az integrációs központok európai hálózatát – derül ki a bizottság közleményéből.

People perform Ukrainian folk dance at Saint Volodymyr Hill in downtown Kyiv, on August 3, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

Felszólítják továbbá az uniós testületet, hogy tegyen javaslatot új jogszabályokra az ukrán kultúra, a nyelv és hagyományok megőrzése érdekében. A bizottság mai döntése után a szervezőknek hat hónapjuk van, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha a petíciót egy éven belül legalább hét különböző tagállamból egymillióan támogatják, akkor arra az EB-nek reagálnia kell. A testületnek döntenie kell arról, hogy a kérés nyomán tesz-e lépéseket, és köteles megindokolnia a határozatát.

Az erősen kérdéses, hogy a szervezők sikerrel járnak. 

A 2017-ben indult Minority SafePack arra irányult, hogy felszólítsa az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére. A bizottság 2021-ben elutasította a kezdeményezést, amire válaszul a szervezők az Törvényszékén támadták meg az EB döntését. Az EU luxembourgi székhelyű bírósága azonban elutasította a keresetet, ami ellen fellebbeztek a kezdeményes mögött állók.

Kiderült, hány magyar él Romániában

Romániában is népszámlálást tartottak, mint ahogy az Európai Unió minden országában. Szomszédunkban a 2021. december 1-jei állapotokat mérték fel az adatgyűjtésben, amelynek a végleges, településszintű eredményei alapján megbecsülték a magyar lakosságszámot is. A hivatalos eredmények szerint Romániában 19 053 815-en élnek, akik közül 1 002 151 vallotta magát magyarnak. Mivel csaknem 2,5 millió embernek nem jegyezték fel a nemzetiségét, a szakértők szerint közöttük további 100 ezer magyar található az országban.