Közélet

Biden máris Putyint tette felelőssé Prigozsin haláláért

Joe Biden amerikai elnök máris nyilatkozott a Wagner-csoport vezérének halálát okozó szerda esti repülőgép-szerencsétlenségről, és azt sugallta, Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a történtek mögött.

Megkérdezték Joe Bident a Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér halálához vezető szerda esti repülőgép-lezuhanásról, és az amerikai elnök órákkal az események után azt sugallta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állhat a háttérben.

A kép illusztráció. Fotó: AFP

A Prigozsin vezette Wagner-csoport két hónapja rövidéletű lázadást indított, olyan feltételezésekhez vezetve a nyugati sajtóban, hogy Putyin hatalma megrendült. 

Szerdán este Tver régióban lezuhant egy magánrepülőgép – jelentések szerint lelőtték –, a fedélzetén tartózkodó tíz fő meghalt, és gyorsan kiderült, hogy az utaslistán Prigozsin is szerepelt. Orosz források ezt követően szintén gyorsan azt jelentették, hogy a szerencsétlenség helyszínén megtalálták a zsoldosvezér holttestét

Joe Biden órákkal az események után a nevadai Lake Tahoe egy fitneszszalonjából jött, ahol Pilates órán, majd spin edzésen vett részt, amikor a CNN riportere, Kevin Liptak megkérdezte az eseményekről. Az elnök azt válaszolta, nincs meglepődve.

Emlékezhet rá, már kérdezték erről

– mondta. Arra utalt, hogy júliusban, a lázadás után úgy fogalmazott, Prigozsin ezek után aggódhat a biztonságáért, és hogy tanácsos lesz óvatosnak lennie. Nem tudom, tényszerűen mi történt, de nem vagyok meglepve – tette hozzá.

Még ezután a finnországi Helsinkiben Biden úgy tréfált, hogy ha ő lenne Prigozsin „óvatos lennék, mit eszem, rajta tartanám a szemem a menün”.

Mostani nyilatkozatában Biden még megjegyezte, hogy „nem sok minden történik Oroszországban, ami mögött nincs ott Putyin, de nem tudok eleget ahhoz, hogy tudjam a választ”.

 

CNN Prigozsin halál Joe Biden
Kapcsolódó cikkek