Bocsánatkérésre szólította fel csütörtökön a japán miniszterelnök a sziget halászati miniszterét, amiért szennyezettnek nevezte a fukusimai atomerőműből az óceánba engedett tisztított vizet.

Fotó: Japan Pool / AFP

A tárcavezető újságírók előtt egészen pontosan azt mondta, egyeztet Kisidával „a szennyezett víz ügyében”. Tokió hivatalosan kezelt víznek nevezi a leeresztett vizet.

Mindeközben az Egyesült Államok tokiói nagykövete, Rahm Emanuel azt mondta, a Fukusima-környéki vizekben élő halak minősége jó, az erőműből az óceánba kerülő víz pedig sokkal biztonságosabb, mint az a kezeletlen víz, amelyet kínai erőművek eresztenek az óceánba.

Méltatta továbbá a japán hatóságoknak az ügyben tanúsított átláthatóságát és tudományos pontosságát, rámutatva arra, hogy a sziget kormánya a nemzetközi közösség bevonásával intézte a víztisztítást.

A nagykövet a sajtó előtt felkeresett egy halpiacot is, illetve halból készült ételt is elfogyasztott egy környékbeli étteremben.

Ez csak politika. Kína semmit nem tett annak érdekében, hogy felvilágosítsa a lakosságot, nem adott nekik megfelelő információkat

– fogalmazott.

Szerdán az ausztrál nagykövetség is támogatásáról biztosította Japánt, és szintén olyan videót tett közzé, melyen a diplomáciai képviselet tagjai Fukusima térségéből származó halakat, tojást és lekvárokat vásárolnak. Korábban tüntetőleg Kisida Fumio miniszterelnök is Fukusima környékén kifogott nyelvhalat fogyasztott. 

Kína a múlt héten tiltotta be a Japánból érkező halak importját, és azt vetette Tokió szemére, hogy szennyvízcsatornának használja az óceánt.

Hátat fordítanak Japánnak a kínai turisták a fukusimai konfliktus miatt

Fokozódik az ellenségeskedés, a japánok már hangosan beszélni is félnek Kínában.