A kínaiak lehúzhatják Japánt a turistacélpontok listájáról a fukusimai atomerőmű hűtővizének tengerbe eresztése miatt. Az utazási irodák máris arról számoltak be, hogy egyre többen mondják le az október eleji hétnapos nemzeti ünnep alkalmából a szigetországba tervezett utazást.

Lady,Tourist,Is,Visiting,Fujimi,Inari,In,Kyoto,,Japan
Sorra mondják le a kínaiak az október elejére tervezett szigetországi látogatást.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb internetes cégek – a Trip.com, a Tongcheng Travel, a Tuniu és a Lvmama – marketingstratégiája gyorsan alkalmazkodott is az ellenségessé vált hangulathoz, és levette Japánt a kiemelt ajánlatok közül.

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeznek a lemondások. Azok közül pedig, akik Japánba terveztek utazni a nemzeti ünnep hetében, sokan kivárnak

– nyilatkozta a Shanghai Daily internetes portáljának az egyik nagy iroda neve elhallgatását kérő munkatársa.

Az oldal megszólaltatott egy érintettet is, aki elmondta, hogy a barátaival tervezett a szigetországba látogatni, de most már kétségei vannak. Bár a vízumot is beszerezték, nagyon valószínű, hogy inkább másik célpontot választanak – tette hozzá.

Japán pedig a legnépszerűbb úti cél lett a kínaiak körében, miután augusztusban Peking engedélyezte a csoportos beutazásokat. A sanghaji Trip.com mintegy kétezer ajánlattal bővítette a választékát. A versenytársakkal együtt ezeket most felfüggesztette.

This aerial picture shows storage tanks (L) used for storing treated water at TEPCO's crippled Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in Okuma, Fukushima prefecture on August 24, 2023. Japan began releasing wastewater from the crippled Fukushima nuclear plant into the Pacific Ocean on August 24 despite angry opposition from China and local fishermen. (Photo by JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Kínaiak telefonos zaklatási kampányt indítottak a fukusimai hűtővíz óceánba engedése miatt.
Fotó: AFP

Az ugyancsak sanghaji Lvmama az érdeklődőknek most 

a szigetország helyett németországi, angliai és észak-európai utakat ajánl elsősorban, turisztikai szakértők szerint nagyon hosszú ideig tarthat, míg a kínai turisták ismét Japánba akarnak majd utazni.

Peking közben tovább enyhít a beutazási korlátozásokon is. A külügyi tárca hétfőn bejelentette, hogy augusztus 30-ától az érkezőknek nem szükséges koronavírus-antigén tesztet végeztetniük.

A csütörtökön megkezdett fukusimai vízkibocsátás miatt valóságos kínai zaklatási hullám is indult japán hivatalok és vállalkozások, szállodák és éttermek ellen, de még a város általános és középiskoláját is 65 ember hívta fel a Reuters összeállítása szerint, a keleti Santung tartományban kövekkel, Csiangszuban pedig tojással dobálták meg a japán iskolát.

Az ellenségesség fokozódása miatt a japán külügyminisztérium hétfőn felszólította a Kínában tartózkodó vagy oda utazni tervezőket, hogy legyenek fokozottan óvatosak, ne beszéljenek hangosan japánul. Megerősítették a nagykövetség és a konzulátusok biztonsági őrizetét, és az épületek körül fokozták a kínaiak is a rendőrök számát.

Valószínűleg a hangulat kiéleződése áll annak a hátterében is, hogy az utolsó pillanatban elhalasztották a kisebbik japán koalíciós partner, a Komeito párt vezetőjének eredetileg hétfőre tervezett pekingi látogatását. Jamagucsi Nacuo szerdáig tárgyalt volna a kínai fővárosban.