A hatóságok közlése szerint 18 ember holttestét találták meg Görögország északkeleti részén, ahol a tűzoltók egy nagyobb erdőtűzzel küzdenek. A holttesteket egy kunyhó közelében találták meg Alexandrúpoli városától északra, a török és bolgár határ közelében. Azonosításukon jelenleg is dolgoznak. Mivel nem érkezett bejelentés eltűnt személyekről a térségben, lehetséges, hogy az áldozatok Törökországból érkezett migránsok.

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

A most észrevett áldozatokkal együtt csak ezen a héten 20-an haltak bele a balkáni országban lévő tüzekben, miután hétfőn ugyanezen a területen egy másik, ismeretlen ember holttestét fedezték fel, valamint egy idős pásztort is holtan találtak Athéntól északra. Görögországban egy hónapon belül ez a második halálos kimenetelű tűzvész, a hatóságokat eddig 20 falut evakuáltak a térségben – írja a Guardian.

A dél-európai ország több régióban is küzd a lángokkal: északkeleten Kavéla város környékén és az Évrosz prefektúra területén is tüzek égtek. Évia és Kythnos szigetek, valamint az Athéntól északra fekvő Boiótia régió szintén lángokban állt. A tisztviselők szerint az elmúlt 24 órában több mint 60 tűz ütött ki. Az új tüzek közül legalább kettő veszélyesen közel volt a fővároshoz, ami arra késztette a hatóságokat, hogy lezárják az athéni körgyűrű egy részét.

A hatóságok emellett legalább szerda reggelig megtiltották, hogy a tűz által érintett területeken lévő hegyekbe és erdőkbe a lakosság belépjen, és rendszeres katonai járőrözést rendeltek el. Ciprus, Románia, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Németország és Szerbia az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül mintegy 120 tűzoltót küldött a lángok elleni küzdelembe.

Az erdőtüzek igencsak megszaporodtak az elmúlt években, így idén már Észak-Amerikában, Európában vagy épp Észak-Afrikában is okoztak problémát. A klímaváltozás hatására gyakoribbá váló hőhullámok miatt várhatóan az erdőtüzek száma csak tovább fog emelkedni a következő években. A Kanári-szigetekhez hasonlóan vulkanikus trópusi szigetcsoport, Hawaii szintén nem úszta meg pusztító lángok nélkül az elmúlt időszakot.

Ezrek várnak evakuálási parancsra Kanadában

Még több embert kell majd várhatóan kitelepíteni a nyugat-kanadai Brit Kolumbiában az erdőtüzek miatt. A tartományban pénteken hirdettek rendkívüli állapotot, szombaton már több mint 35 ezer embert szólítottak fel menekülésre, és további harmincezret figyelmeztettek, hogy bármikor megkaphatják az evakuálási parancsot. A lángok közelednek Vancouverhez, az ország legforgalmasabb kikötőjéhez.