Közélet

Most Tenerifén csaptak fel a lángok, falvakat evakuálnak a tomboló tűz elől

Az elmúlt hetekben nem ez az első erdőtűz, amely a Kanári-szigeteken pusztít, korábban La Palma vált a lángok martalékává.

A Tenerifén tomboló erdőtűz miatt már öt falu lakosait kellett kimenekíteni a lángok elől. A Kanári-szigetekhez tartozó területen a tűz már mintegy 800 hektárt érint, a hatóságok lezárták a Spanyolország legmagasabb pontjának számító Teide-vulkán körüli erdőt is, és arról számoltak be, hogy másodlagos tüzek is gyulladtak.

Az oltást helikopterek is segítik, ám ezt nehezíti, hogy a lángok a Candelaria és Arafo térségek erdői és szakadékai felé terjednek. A Tenerifei Tanács elnöke, Rosa Davila szerint 

repülőkre van szükség az oltás céljából a meredek lejtők miatt.

In this picture taken from the village of Arafo on August 16, 2023 smoke columns rise from a wildfire in a forested area of the Guimar valley on the Canary island of Tenerife. Around 250 firefighters battled today a wildfire raging "out of control" on Spain's holiday island of Tenerife that forced the closure of roads and the evacuation of five villages, officials said. The fire, which broke out yesterday night, had so far ravaged about 1,800 hectares (5,500 acres) through a forested area with steep ravines in the northeastern part of the island, part of the Canary Islands archipelago off northwestern Africa. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Fotó: AFP

Szerda reggel evakuálták Arrate, Chivisaya, Media Montana, Ajafona és Las Lagunetas települést. Pedro Martinez, a tenerifei mentőszolgálatok vezetője megerősítette, hogy több másodlagos tűz is gyulladt. Mindennek ellenére a sziget északi és déli repülőtere is zavartalanul üzemel – jelenti a BBC.

A Kanári-szigetek térségét hőhullámok sújtják, melyek – kiszárítva a növényzetet – ideális terepet biztosítanak a lángok terjedésének. A szomszédos La Palma szigetén a múlt hónapban pusztítottak a lángok, több ezer helyi lakost evakuáltak.

Az erdőtüzek igencsak megszaporodtak az elmúlt években, így idén már Észak-Amerikában, Európában vagy épp Észak-Afrikában is okoztak problémát. A klímaváltozás hatására gyakoribbá váló hőhullámok miatt várhatóan az erdőtüzek száma csak tovább fog emelkedni a következő években. A Kanári-szigetekhez hasonlóan vulkanikus trópusi szigetcsoport, Hawaii szintén nem úszta meg pusztító lángok nélkül az elmúlt időszakot.

 

hőhullám erdőtüz Tenerife
Kapcsolódó cikkek