Napok óta súlyos, akár az emberi életet is fenyegető álhír terjed a közösségi médiában. 

20220921 Budapest OMSZ Országos Mentőszolgálat mentő mentőautóFotó: Vémi Zoltán VZ Világgazdaság VG 20220921 Budapest 
OMSZ Országos Mentőszolgálat 
mentő mentőautó

Fotó: Vémi Zoltán VZ Világgazdaság VG
Súlyos álhír terjed: a mentők hívószáma továbbra is 112. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A hétfőn délután közzétett bejegyzés szerint szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830. A poszt cikkünk megjelenéséig már több mint 6300 megosztásnál jár, tömegekhez jutott el a Facebookon. Csak pénteken több százan terjesztették az ismerőseik körében az információt. A különböző megosztások alatt olvasható kommentfolyamokban az emberek tucatjával köszönik meg a tájékoztatást. Kétségtelen, a bejegyzés hitelesnek tűnik, már csak azért is, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek látszik. 

Mégis, a leírtak nem igazak, durva és veszélyes álhírről van szó.

A 1830-as hívószám ugyanis a vármegyei ügyeleti hívószám, amit 16 óra után lehet hívni azoknak, akiknek valamilyen egészségügyi problémája támad. Csakhogy akiknek sürgős segítségre van szükségük, azoknak továbbra is az egységes segélyhívót, a 112-t kell hívniuk. Ez a nap egészében, bármikor tárcsázható. Vagyis nagyon fontos tisztázni: 

nincs változás, ahogy eddig, úgy szeptembertől is a 112 a mentők hívószáma.

Az ügyben a Világgazdaság megkereste az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Győrfi Pál szóvivő megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma az 1830. Ez is a mentőknél csöng ki, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségügyi problémája van.

Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

– fogalmazott lapunknak Győrfi Pál. Ráadásul a 112-es rendszernek számos előnye van, amelyeknek köszönhetően hatékonyabban lehet kezelni a beérkező vészhelyzeti, tehát balesetet szenvedett, vérző, nem lélegző, rosszul lévő stb. beteg miatti hívásokat.

A szeptemberi dátum egyébként úgy merülhetett fel, hogy akkortól újabb három vármegye, Baranya, Szolnok és Veszprém csatlakozik az 1830-as rendszerhez, így már összesen 9 vármegyében hívható ez a központi ügyeleti szám. Az OMSZ által működtetett egységes alapellátási ügyeleti rendszer egyébként az elmúlt fél évben jót teljesített, és több mint 120 ezer betegellátást bonyolítottak rajta keresztül.

Frissítés – 2023.08.26. 18:20

Szombaton késő délután a mentők hívószámának módosulásáról szóló Facebook bejegyzést végül törölték. Majdnem hat napot élt meg, ezalatt több mint 9 300-an osztották meg. Így sok-sok tízezer felhasználóhoz juthatott el a félrevezető információ, hogy a 112-es szám szeptembertől 1830-ra változik.

A biciklisávok miatt méltatlankodnak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat szerint nem férnek el a bicikliutakon a mentőautók.