Őrizetbe vették David Babajánt, a Hegyi-karabahi Köztársaság külügyminiszterét, a volt szakadár terület elnökének tanácsadóját – jelentette be szombaton az azerbajdzsáni főügyészség. A tájékoztatás szerint szeptember 29-én David Babajánt az Azerbajdzsáni Köztársaság bűnüldöző szervei őrizetbe vették, és átadták a nyomozó hatóságnak.

Armenian refugees wait in a square of Goris city centre on September 29, 2023 before being evacuated in various Armenian cities, as the exodus from the Nagorno-Karabakh ethnic Armenian enclave following its fall to Azerbaijani forces continued unabated. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)
Fotó: Alain Jocard / AFP

A főügyészség közleményében arról számolt be, hogy Babaján ellen az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv több cikkelye, többek között agressziós háború tervezése, előkészítése, kirobbantása és viselése miatt vádat emeltek. A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a csak Örményország által elismert Hegyi-karabahi Köztársaságot.

Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

Egyre jobban kiürül Hegyi-Karabah, az örmények többsége már elmenekült

Nikola Pasinján örmény miniszterelnök a nemzetközi közösség segítségét kéri az etnikai tisztogatás ellen.