Közélet

Az orosz–ukrán háború 557. napja – friss hírek

Oroszország megpróbálja visszaszerezni a kezdeményezést a földi harcban, és ellentámadást szervezett Donyeck megyében. Friss hírek az orosz–ukrán frontól.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy a kijevi csapatok előrenyomulnak, és sikereket érnek el az ellentámadás alatt. Visszautasította azokat a kritikus hangokat, amelyek a haderejüket célozták.  Ukrajna a hónapok óta zajló ellentámadás során már több kisebb települést visszafoglalt, de nagyobb győzelmet nem tudnak felmutatni. A lassú előrehaladásnak az az oka, hogy az oroszoknak elég idejük volt megerősíteni a védelmi vonalaikat. 

Ukrajna, 2023. augusztus 8.
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Fotó: MTI / AP

Azonban újabb jelei mutatkoznak annak, hogy Oroszország számára egyre nehezebb mozgósítható gyalogságot vezényelni az ukránok  megállítására. Robotine falunál, amikor az ukránok elindultak a Zaporizzsja déli részének központjaként szolgáló Melitopol felé, Moszkva a légideszantegységeiből szervezett át csapatokat a támadás feltartóztatására, ám ez akkor sikertelen próbálkozás volt.

 

23:20

Zelenszkij egyre magasabbra lő: lapáton a háború védelmi minisztere is

Egyre magasabb szintre hatol az ukrajnai tisztogatás, amelynek okaként a korrupcióellenes harcot jelölik meg. Az új célpont a védelmi miniszter, aki levezényelte a háború egész eddigi szakaszát.

20:19

Továbbra is segíti Ukrajnát Franciaország

Erről tárgyalt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán, és Emmanuel Macron francia elnök.

20:05

Dróntalálat érte a reni kikötőben lévő üzemanyagkészleteket

Az orosz erők 14ukrán ellentámadást vertek vissza, és az ukránok 650 katonát veszítettek – ismertette a hadijelentést Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

19:08

Az ukrán csapatok áttörték az oroszok első védelmi vonalát Zaporizzsjánál

Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál – jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka vasárnap a The Observer című brit lapnak adott interjújában.

15:54

Pattanásig feszülnek az idegszálak a lengyel-fehérorosz határon

Az orosz vezetésű erők hadgyakorlatot tartanak Fehéroroszországban hetekkel azután, hogy Putyin elnök figyelmeztette Varsót, hogy minden Minszk elleni agressziót saját országa elleni támadásként értelmez.

11:41

Mégsem indulhatnak oroszok és fehéroroszok az Ázsia Játékokon

Az előzetes elképzelésekkel ellentétben szeptember 23. és október 8. között mégsem lesznek Hangcsouban az orosz és fehérorosz sportolók.

10:04

Orosz dróntámadás érte Odesszát, többen meghaltak

Volodimir Zelenszkij háború Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek