Közélet

Véres csata készülődik Zaporizzsja régióban, az ukránok Melitopol felé haladnak, az oroszok Orihivnél várják őket

Oroszország felaprózza ukrajnai egységeit, hogy megállíthassak az ukrán előrenyomulást. A kérdés már csak az, hogy Oroszországnak miért gépesített és légideszantegységekből kell embereket átcsoportosítania, hogy harcba szállhasson az ukrán erőkkel.

Újabb jelei mutatkoznak annak, hogy Oroszország számára egyre nehezebb mozgósítható gyalogságot vezényelni az ukrán erők megállítására. Robotine falunál, amikor az ukránok elindultak a Zaporizzsja déli részének központjaként szolgáló Melitopol felé, Moszkva a légideszantegységeiből szervezett át csapatokat a támadás feltartóztatására, ám ez akkor sikertelen próbálkozás volt.

Fotó: Anatolij Sztyepanov / AFP

Korábban már a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) is írt arról a Robotine falunál történtek miatt, hogy 

Oroszországnak fogyóban van az elérhető, rugalmasan bevethető gyalogsága, ha már a légideszanterőket kell megosztania.

Most a brit védelmi minisztérium is az orosz erők felosztásának jelenségéről írt. Robotine után az ukrán hadsereg tovább halad előre Meliopol felé, ezt az előrenyomulást pedig Moszkva igyekszik megállítani. A The Guardian arról írt, hogy 

az 58. zászlóaljból és a légideszantegységekből szervezett át katonákat a dél-ukrajnai Orihiv településhez, ahol az érkező ukránokat várják. 

Valószínűleg véres összecsapásra lehet számítani.

Egyre forróbb a helyzet a Krím körül: ismét robbanóanyagokkal megrakott eszközöket semmisítettek meg az oroszok

Két támadás indult a Krími híd ellen, robbanóanyaggal megrakott csónakkal próbáltak támadni az ukrán csapatok.

Oroszország eközben igyekszik visszaszerezni a kezdeményezést a harcban, legutóbb Kupjanszk felé próbáltak áttörni az ukrán védelmen. A brit védelmi minisztérium szakérői szerint a kupjanszki offenzívák azonban nem valóságos támadó hadműveletek, hanem csak arra szolgálnak, hogy elvonják az ukrán erőket a déli hadjárattól.

Azzal, hogy Oroszország felosztja az ukrajnai csapatait, hatalmas kockázatot vállal. A bevethető egységek felaprózása Kijev malmára hajthatja a vizet, ha Orihivnél például nem sikerül feltartóztatni az offenzívát.

 

oroszország Ukrajna melitopol offenzíva ellentámadás
Kapcsolódó cikkek