Közélet

Zelenszkij közölte, hogy az ellentámadás jó ütemben halad

Ukrajna nyugati szövetségesei egyre nyugtalanabbak az ellentámadás lassú üteme miatt. Többször kérdőjelezik meg Kijev képességeit, és eredményeket akarnak látni a felajánlott fegyverekért és pénzért cserébe. Zelenszkij szerint az offenzíva rendben halad.

Kijev kritikusai mellett a szövetségesei is egyre többször adnak hangot annak, hogy a nagy mennyiségű nyugati támogatás ellenére nem halad a nyár elején megkezdett ellentámadás. Ukrajna hosszú ideig tervezgette az offenzívát, amivel vissza akarta szerezni az elcsatolt területeit, ehhez pedig rengeteg támogatást kapott a szövetségeseitől.

Armed Forces Media Day17 August 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: Lieutenant General Andreas Marlow, commander of the German Multinational Corps, stands in front of a Leopard 1 A5 main battle tank at the Klietz training area. The "Special Training Command" trains Ukrainian soldiers in the operation and maintenance of the Leopard 1 A5 main battle tank at the Hub-North of the "European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine" (EUMAM UA). The training is provided by soldiers from Germany, the Netherlands and Denmark as well as industry specialists. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szombaton arról beszélt, hogy a kijevi csapatok előrenyomulnak, és sikereket érnek el az ellentámadás alatt. Visszautasította azokat a kritikus hangokat, amelyek a haderejüket célozták – erről a Reuters írt.

Ukrajna a hónapok óta zajló ellentámadás során már több kisebb települést visszafoglalt, de nagyobb győzelmet nem tudnak felmutatni. A lassú előrehaladásnak az az oka, hogy az oroszoknak elég idejük volt megerősíteni a védelmi vonalaikat, miközben elaknásították a senki földjét.

Egyre forróbb a helyzet a Krím körül: ismét robbanóanyagokkal megrakott eszközöket semmisítettek meg az oroszok

Két támadás indult a Krími híd ellen, robbanóanyaggal megrakott csónakkal próbáltak támadni az ukrán csapatok.

Kijev legélesebb kritikusai között az Egyesült Államok is szerepel. Az USA már többször is csalódottságát fejezte ki az ukrajnai események miatt, miközben az ukrán stratégiát is sikertelennek bélyegezték. Zelenszkij ezeken a kritikákon háborodott fel.

Csapataink haladnak előre. Mindegy, ki mit gondol, mi elvégezzük a feladatunkat, és csak ez számít. Úton vagyunk

– üzente az ukrán elnök a Telegram-csatornáján.

Washingon attól is tart, hogy az elhúzódó ellentámadás hamarosan bele fog lógni az őszi hónapokba. Az esősebb és hidegebb időjárás nem kedvez az offenzívának, az ellentámadást pedig tovább késleltetheti. A nyugati országok rengeteg pénzt fektettek Kijev erejének támogatására, azonban a látványos sikerek beláthatatlan ideig várathatnak magukra, ha beköszönt az ősz, majd megérkeznek a fagyok. Mindemellett Ukrajna folyamatosan azt kommunikálja, hogy még több fegyverre és pénzre van szüksége.

Annyi mindenképpen Zelenszkij mellett szól, hogy az elmúlt hetekben az ellentámadás kissé felgyorsult. Az ukrán erőknek két ponton is sikerült áttörniük a frontot, Bahmut mellett, illetve Robotine falunál. Az utóbbi siker utat nyitott az ukránoknak Melitopol felé, az orosz csapatok déli adminisztrációjának központjához. Moszkva ennek a támadásnak a megállítására már elkezdte átszervezni az erőit

Az orosz katonák Orihivnél gyülekeznek, ahol összecsapnak majd az érkező ukránokkal.

Oroszország mindeközben azt kommunikálja, hogy az ukrán ellentámadás kudarcba fulladt. Kijev válasza erre, hogy szándékosan lassan haladnak előre, hogy csökkentsék az emberveszteségeket.

 

Kijev Zelenszkij ellentámadás
Kapcsolódó cikkek