Közélet

Az ukrán ellentámadás nem lesz happy end – ismerte el Zelenszkij

Az ellentámadás nem lesz happy end, mivel túl sok ukrán katona hal meg a harcban – mondta Volodimir Zelenszkij a CNN-nek adott interjújában. Az ukrán elnök szerint túl sok az áldozat, így nem lehet szó boldog végkifejletről, történjen bármi is a következő hónapokban.

A június óta tartó ukrán ellentámadás kifejezetten lassú ütemben halad, de augusztus vége óta egyre több sikerről számolt be Kijev. Az ukrán erők a hírek szerint sikeresen előretörtek Zaporizzsja déli részén Melitopol felé, illetve még Bahmutnál is több négyzetkilométert visszafoglaltak. 

Ukraine's President Volodymyr Zelensky reacts during a joint press conference with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) after their meeting in Athens on August 21, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky has landed in Athens for an official visit, the Greek prime minister's office said, and would later join an informal dinner with EU and Balkans leaders.Greece has been a strong supporter of Ukraine since Russia's invasion, providing humanitarian aid and weapons including infantry fighting vehicles, Kalashnikov assault rifles, launchers and ammunition. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó:  Aris Messinis / AFP

Korábban Ukrajna nyugati szövetségesei már aggodalmukat fejezték ki az ellentámadás miatt. Több ország is feltette a kérdést, hogy mi értelme volt hatalmas mennyiségű fegyvert adni Kijevnek, ha ez nem látszik meg az eredményeken. A különösen kritikus Egyesült Államok azonban látszólag most megnyugodott a pozitív hírek hallatán.

Bár látszólag valóban ukrán kézbe került a kezdeményezés a fronton, azt is látni kell, hogy az orosz védelem és az elaknásított senkiföldje nagyon megnehezíti az ukránok dolgát. Ukrajna nem közöl hivatalos adatokat a veszteségeiről, de sejthető, hogy sok életet követel az orosz vonalak áttörése. 

Erre utal az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij legutóbbi interjújának egy részlete is, amiben elismerte, hogy az ellentámadásnak nem lesz jó vége.

Ez nem egy film, aminek happy end a vége. Itt nincs boldog befejezés. Rengeteg emberünk veszik oda a harcban

– mondta Zelenszkij a CNN-nek.

Az ukrán offenzívát még az orosz sajtó is megemlíti. A RIA Novosztyi arról írt, hogy a kijevi erők Zaporizzsja és Bahmut környékén harcolnak, rengeteg NATO-fegyverrel felszerelve.

Vlagyimir Putyin, aki éppen Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel készült találkozni, azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás hatalmas kudarc, amit már a Nyugat sem képes eltitkolni. Szerinte az aknamezők, és a réteges orosz védelem kitart az ukrán rohamokkal szemben.

Az orosz védelmi minisztérium egy közleményében tudatta, hogy a nyáron Leopard 2-es harckocsikat, valamint francia AMX és amerikai Bradley gyalogsági harcjárműveket és brit Challenger 2-es tankokat is megsemmisítettek. A brit védelmi minisztérium új vezetője, Grant Shapps múlt héten beszélt arról, hogy London nem tervez új harckocsikat küldeni Kijevnek.

Amerikai tábornok: Ukrajnának alig több, mint egy hónapja maradt hátra területeket visszafoglalni

Mark Milley azt is elismerte, hogy a vártnál jóval lassabban halad az ellenoffenzíva, de korai lenne még megmondani, hogy a hadművelet kudarcot vallott.

 

ukrán ellentámadás Kijev Zelenszkij Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek