A hidegebb időjárás nehezebbé teszi Ukrajnának a manőverezést, az országnak pedig alig több mint 30 napja van hátra a harcokból, mielőtt az időjárás akadályozza az ellentámadást – jelentette ki Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a BBC Sunday with Laura Kuenssberg című műsorában. A tábornok azt is elismerte, hogy a vártnál jóval lassabban halad az ellenoffenzíva, de korai lenne még megmondani, hogy a hadművelet kudarcot vallott.

Fotó: AFP

A legmagasabb rangú amerikai katonatiszt szerint a harcok még folyamatban vannak és az ukrán csapatok elérték némi előrehaladást, körülbelül 30–45 napnyi idő van hátra a fegyveres harcokból, tehát az ukránoknak még van lehetőségük területeket szerezni. Ugyanebben az interjúban Tony Radakin admirális, az Egyesült Királyság vezérkari főnöke azt mondta, hogy Kijev nyeri meg a háborút mivel, Oroszország nem tudta meghódítani Ukrajnát.

Radakin szerint Vlagyimir Putyin kétségbeesett, ezért fordult Észak-Korea felé, amihez hozzátette, hogy szankciók működnek. Sajtóhírek szerint néhány héten vagy akár napokon belül Kim Dzsongun Oroszországba utazik, ahol Putyinnal fog tárgyalni. Ez az orosz–ukrán háborút is érintheti, mivel a remeteállam állítólag fegyvereket értékesítene. Kim Dzsongunnak több mint négy év után a moszkvai találkozó az első külföldi útja.

Kirilo Budanov ukrán kémfőnök tegnap azt mondta a Reutersnek, hogy Kijev ellentámadása az orosz erők ellen folytatódni fog a hideg és csapadékos időjárás beálltával az év későbbi szakaszában is, még akkor is, ha a harcok nehezebbé válnak. Az ukrán hadművelet nyár elején indult, azonban eddig nem sok sikert hozott, legutóbb egy alig több mint 470 fős falu, Robotine került ukrán kézre.

A döcögősen haladó ellenoffenzíva aggodalmat keltett Kijev támogatóiban, mivel a Nyugat nehezen tudja fenntartani a katonai segélyek mértékét. A délkeleti Zaporizzsja régióban jelenleg Robotine és Verbove falvak köré összpontosuló előrenyomulást egy olyan hadművelet kulcsfontosságú részének tekintik, amely arra törekszik, hogy kettészakítsa az orosz erőket délen, de még messze van ettől a céltól.

a Starlink letiltásával akadályozott meg egy ukrán támadást a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpont ellen

Musk titokban megparancsolta mérnökeinek, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatot a Krím partjainál, hogy meghiúsítsák az orosz haditengerészet elleni ukrán támadást Szevasztopolban. Az információkat Elon Musk életrajzi könyve tartalmazza, amelyet Walter Isaacson amerikai újságíró írt a milliárdos közreműködésével.