Közélet

Oroszország kétségbeesetten próbálja feltartóztatni az ukrán előrenyomulást

Az ukránok lassan, de biztosan haladnak előre Zaporizzsja és Donyeck térségében. Bahmut közelében újabb három négyzetkilométert szabadítottak fel a védelmi minisztérium közlése szerint. Zaporizzsja térségében az ukrán támadó erők próbálják elkerülni a nagyobb összecsapásokat. Állítólag Oroszország Orihiv településnél vonta össze az erőit, hogy elállja az ukránok útját Melitopol előtt.

Az orosz csapatok mindent megtesznek, hogy megállítsák az ukránok zaporizzsjai előrenyomulását. Robotine térségében több ponton is offenzívát indítottak szeptember 5-én.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Háborús Tanulmányok Intézetének legfrissebb jelentése szerint az orosz próbálkozások ellenére az ukránok tovább harcolnak Zaporizzsja oroszok által ellenőrzött részén, és haladnak tovább Melitopol felé.

Melitopol az orosz hadsereg déli adminisztrációjának központja, valamint kifejezetten fontos logisztikai csomópont is.

Geolokációs felvételek szerint kedden az ukránok Robotine falutól délre, körülbelül 10 kilométerre jártak.

Megközelítették Verbove várost. Ez arra utal, hogy az ukránok jelenleg az orosz védelmi vonalán haladnak, és nem próbálnak meg áttörni a Melitopolt védő gyűrűn – írta meg a Kyiv Independent.

Hatalmi vákuum: itt a zsoldossereg, amely átveszi a Wagner helyét

Az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló magánhadseregek elkezdték felszívni a Wagner csoport vezető nélkül maradt tagjait. A Kreml a Wagner megszerzésével újabb mozgósítható katonákat küldhet Ukrajnába, illetve megszerezheti Jevgenyij Prigozsin afrikai érdekeltségeit. A legaktívabb PMC a Redut.

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a csapataik sikereket értek el Orihiv térségében. Ahogy arról korábban a Világgazdaság írt, Orihiv településnél kezdte el Oroszország összevonni a csapatait, hogy elállják az ukránok útját Melitopol felé. Lehetséges, hogy a kijevi erők Orihivet megkerülve próbálnak mélyebbre jutni az orosz területeken.

Zaporizzsja mellett donyecki sikerekről is beszámolt a védelmi minisztérium miniszterhelyettese, Hanna Maliar. Szerinte Bahmuttól nagyjából öt kilométerre törtek be az ukrán erők, és haladnak tovább. Maliar korábban arról beszélt, hogy Bahmut körül nagyjából 47 négyzetkilométert sikerült visszafoglalniuk. A miniszterhelyettes azt állítja, hogy már újabb három négyzetkilométert szereztek vissza az oroszoktól.

 

Ukrajna melitopol Oroszország ellentámadás Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek