Közélet

Az ukrán parlament törvényi erőre emelné a korrupciót, az EU felszólította Zelenszkijt, hogy vétózzon

Olyan törvények sorát alkotta meg az ukrán parlament, amelyek legitimálnák a korrupciót Ukrajnában. Többek között a képviselők vagyonnyilatkozatainak titkosításáról, a hatóságok nyomozásának kizárásáról és az esetleges lebukásuk esetén a felelősségre vonás ellehetetlenítéséről döntöttek. A törvények hatálybalépéséhez még szükség van Volodimir Zelenszkij aláírására, de az Európai Unió jelezte, hogy az elnöknek vétóznia kell.

Az orosz invázió kezdetén Ukrajnában felfüggesztették a köztisztviselők elektronikus vagyonnyilatkozat-bevallási rendszerét, vagyis a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataihoz nem lehet hozzáférni. Szeptember elején Volodimir Zelenszkij felszólította a törvényhozást, hogy állítsa vissza az adatszolgáltatást, mivel enélkül esélytelenné válik az európai uniós csatlakozás. Ennek ellenére a parlament arról döntött, hogy még egy évig biztosan titkosítva tartják a vagyonukról szóló jelentéseket.

Fotó: AFP

A döntés teljesen szembemegy az Európai Bizottság reformjavaslataival, illetve az ukrán nép akaratával. Egy felmérés szerint 

az ukrán lakosság 91,7 százaléka támogatja, hogy legyenek nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok. 

A képviselők annyi engedményt tettek az ügyben, hogy önkéntesen bárki közzéteheti a saját nyilatkozatát.

A parlament döntését nem alapozták meg indoklással, valamint arra sem adtak garanciát, hogy jövő szeptemberben nem hosszabbítják meg ezt a szabályt – a botrányról a The Kyiv Independent írt.

Az Európai Parlament közleményt adott ki, amelyben arra kérik Volodimir Zelenszkijt, hogy ne fogadja el a törvénytervezetet, amit az ukrán törvényhozás kidolgozott. 

Az EP jelezte, hogy az ország uniós csatlakozását teljes mértékében aláásná egy ilyen jogszabály hatálybalépése. 

Ukrajnában ezzel együtt petíció is indult, amelyben arra kérik Zelenszkijt, hogy vétózza meg a tervezetet. Erre már 83 ezer aláírás érkezett.

A törvényjavaslat értelmében a civil társadalom és a média is teljesen el lenne zárva a képviselők vagyonnyilatkozataitól, ami számos kérdést felvet. A dokumentumok nyilvánosságra hozása elvárás az EU részéről, hogy Ukrajna bizonyítsa a korrupció elleni hatékony fellépését.

Az ukrán parlament más káros jogszabályokat is megalkotott

A vagyonnyilatkozatok elrejtése mellett az ukrán parlament más káros jogszabályokat is az államfő elé küldött aláírásra. 

Többek között arról is döntöttek, hogy titkosítanák azoknak a külföldi ingatlanoknak a címét, amelyekben a képviselők hozzátartozói élnek. Emellett azokat az ingatlanokat sem kellene nyilvántartásba venniük, amelyeket az államtól kaptak, és kisebbek 75 négyzetméternél.

Zelenszkij hazaárulásnak minősítené a korrupciót

Újabb eszközzel venné fel a harcot a korrupció ellen az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a héten egy olyan törvényjavaslatot nyújt be az ukrán parlamentnek, amely a korrupciót háborús időkben hazaárulásnak minősítené.

Az ukrán igazságszolgáltatás egy másik javaslat értelmében nem ellenőrizhetné a képviselők vagyonosodását még abban az esetben sem, ha egy nagyobb értékű tárgy a választás vagy a kinevezésük napján került a birtokukba. Ezzel együtt, ha a hatóságok egy vagyontárgy eredetét már ellenőrizték, akkor a törvény kizárná az utólagos vizsgálatot, még akkor is, ha új bizonyíték merült fel az ügyben. Ezek a döntések teljesen ellehetetlenítenék az ukrán képviselők jogellenes vagyonosodásának megakadályozását.

Emellett egy törvénymódosítás kidolgozására is volt idejük a képviselőknek. Ennek értelmében, 

ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatában, de a csalás értékét képező nem haladja meg az 1,7 millió hrivnyát, akkor mindössze 17 ezer hrivnya pénzbírság szabható ki, más jogkövetkezmény nem.

Vagyis még ha le is bukik egy képviselő, hogy hazudott a vagyonnyilatkozatában, akkor se lenne eltávolítható a hivatalából.

A korrupció melegágyaként szolgáló törvénytervezeteknek egyedül az elnök, Volodimir Zelenszkij szabhat gátat. Az elnök aláírása szükséges, hogy a jogszabályok hatályba léphessenek. Az most egyértelműen azt várja el Zelenszkijtől, hogy vesse el a káros törvénytervezeteket, és vezesse egy korrupciómentes demokrácia felé Ukrajnát.

 

Ukrajna Zelenszkij törvénytervezet Európai Unió korrupció
Kapcsolódó cikkek