Magyar gazdaság

A „bevásárlólistához adom”: ezt az új gombot keressük az online árfigyelőben!

Már elérhető a felhasználók számára az online árfigyelő rendszer bevásárlólista funkciója. A honlapon az egyes termékek alatt szerepel a „bevásárlólistához adom” gomb, amellyel rendszerezni lehet a termékeket, és így követhetőbbé válik a költekezés az üzletekben.

Megkapta hiánypótló funkcióját az online árfigyelő rendszer . A honlapot egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával egészítették ki, amely a korábbinál még nagyobb segítséget nyújt a fogyasztóknak a vásárlási döntéseik meghozatalában termékkosaruk értékének napi szintű követésének lehetőségével. A legújabb funkcióval az üzletek árainak egyszerűbb összehasonlíthatósága további versenyre ösztönözheti a kereskedelmi láncokat, ezzel is hozzájárulva az egy számjegyűre mérséklődéséhez.

Little,Girl,And,Her,Parents,Choosing,Groceries,While,Shopping,AtLittle girl and her parents choosing groceries while shopping at supermarket. Copy space.
Fotó: Shutterstock

Már két hónap telt ez azóta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként elindult az árfigyelő rendszer. Az online platform 62 élelmiszer-termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását, és az augusztus végén élesített újabb felhasználóbarát funkcióval tovább fokozódhat a piaci verseny a hazai kiskereskedelmi szektorban – ezzel is hozzájárulva az infláció letöréséhez és a családok megvédéséhez.

Az árfigyelő hatékonyságát jól bizonyítja, hogy indulása óta a 62 termékkategóriából 

55 termékkategóriában átlagosan 7 százalékkal csökkentek az átlagárak. 

Július eleje óta az árak csökkenésének 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,9 százalékpontos élelmiszerinfláció-csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. A platform indulása óta a tojás ára közel 30 százalékkal, a spagetti ára több mint 22 százalékkal, a lisztek és zöldségek átlagára 16 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A zöldpaprika és a fokhagyma ára mintegy 25-30 százalékkal, míg a fejes káposztáé, kelkáposztáé, étkezési burgonyáé és paradicsomé csaknem 20 százalékkal kerül kevesebbe, mint július elején. A kenyér és a tejtermékek átlagosan több mint 8 százalékkal, a margarinok pedig közel 13 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsok közül legnagyobb mértékben a pulykamellfilé ára csökkent, átlagosan 16 százalékkal, de a csirkeszárny is 7 százalékkal olcsóbb, mint a rendszer indulásakor volt.

Nagy Márton szerint augusztusban már reálbér-növekedés lesz

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben.

Az elmúlt egy héten az átlagárak 33 termékkategóriában mérséklődtek tovább. 

Egy hét leforgása alatt legnagyobb mértékben a vöröshagyma ára csökkent, 9 százalékkal, de a banán és a zöldpaprika ára is több mint 7 százalékot mérséklődött. A húsokat tekintve a pulykamellfilé több mint 4 százalékkal volt olcsóbb, mint egy héttel korábban, illetve a spagetti, a finomliszt, a tehéntúró és a sárgarépa átlagára is 4 százalékot meghaladóan csökkent.

Az árak csökkenését a június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta.

A látogatottsági adatok szerint az online platform továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az indulás óta ugyanis a látogatók száma megközelíti az 1,2 milliót. A szabad szavas keresések száma majd 595 ezret ér e. Az elmúlt héten 

legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és sajt szavakra kerestek a felhasználók.

 

 

árfigyelő rendszer élelmiszerinfláció infláció
Kapcsolódó cikkek