A szállásközvetítő multicég visszaélhetett erőfölényével, hiszen kiszolgáltatott helyzetben tartott több ezer vállalkozást – hívta fel a figyelmet Tóth Edina Fideszes EP-képviselő. Mint mondta, az uniós kis- és középvállalkozások érdekében akár uniós szintű törvénymódosítás is szükséges lehet, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki.

December,24,,2019,,Brazil.,Booking.com,Application,Icon,On,Apple,Iphone
December  24, 2019, Brazil. Booking.com application icon on Apple iPhone screen close-up. Booking app icon. Booking.com. Social media app. Social network.
A holland cég késlekedő kifizetései Európa-szerte problémát okoztak.
Fotó: Shutterstock

A spanyol soros elnökség képviselője válaszában kifejtette, hogy

az ehhez hasonló problémákat a szeptemberben közzétett, a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetés elleni küzdelemről szóló javaslat orvosolhatja.

Tóth Edina emlékeztetett: a jövőben fontos lenne uniós fogyasztóvédelmi és versenypolitikai szervezetekkel is egyeztetni arról, hogy milyen uniós és tagállami szintű intézkedésre lehet még szükség a fogyasztók érdekeinek védelmében. A fideszes politikus felhívta a figyelmet: a leghatározottabban fel kell lépni azért, hogy az európai embereket a jövőben ne érhesse kár.

Mint azt a Világgazdaság megírta, több ezer magyarországi szálláshely került veszélybe a Booking késedelmes fizetése miatt. A gyorsított ágazati eljárás jelenleg is tart a Booking.com körül tapasztalt visszaélések miatt, ugyanakkor a szállásközvetítő cég igyekszik a 2020-ban rá kiszabott, 2,5 milliárd forintos GVH-bírságot lecsökkenteni. Az Index értesülései szerint a héten a Fővárosi Törvényszék tárgyalta az ügyet, ám a felperesi keresetet a bíróság elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

A holland cég még július első felében értesítette az ügyfeleit, hogy egy tervezett karbantartás miatt a kifizetéseket csak késve kapják majd meg. Július végétől ugyan elindultak az átutalások, ám több ezer magyarországi érintett nem jutott hozzá a pénzéhez. A Gazdasági Versenyhivatal elkezdte vizsgálni, hogy a Booking.com visszaélt-e az erőfölényével a magyar vállalkozásokkal szemben, majd elindította az ágazati vizsgálatot. 

Két versenyhivatali eljárásban is érintett a Booking.com

Két eljárásban is vizsgálja a Booking.com hazai tevékenységét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – tudta meg a Világgazdaság a hatóság elnökétől. Rigó Csaba Balázs közölte: a áttekinti a teljes magyar online szállásfoglalási piacot, az ősszel biztosan lezáruló elemzésben a piac torzulására, az esetleges hátrányos megkülönböztetésre vagy erőfölényes visszaélésekre utaló jeleket keresnek. A Booking.commal szemben eközben külön eljárás is zajlik: egy korábbi – fogyasztóvédelmi tárgyú – közigazgatási végzés betartását ellenőrzik.