Tudni szeretnénk, hogy pontosan mi okozza azt a nagyjából két hónapja tartó helyzetet, amely erős zavarokat idézett elő az online szállásfoglalások piacán. Sajtóhírek szerint előfordult, hogy egy vállalkozás tönkrement amiatt, mert a Booking.com online szálláshelyfoglaló oldal holland üzemeltetőjétől nem kapta meg a neki járó összeget. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy torzult-e a magyar piac – nyilatkozta a Világgazdaságnak Rigó Csaba Balázs.

Budapest 2023.09.06.
Rigó Csaba Balázs, (GVH) Gazdasági Versenyhivatal elnöke
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Rigó Csaba Balázs: a gyorsított ágazati vizsgálattal a hatóság lényegében piaci körképet, elemzést készít.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy miután a Booking.com hosszabb ideje nem fizette ki több magyarországi szállásadót , a szerdán kutatást tartott a világcég magyarországi irodájánál.

Nem csak ott jelentünk meg és nem csak szerdán voltak helyszíni akciók. Két nap alatt az online szálláshelyfoglalási piac minden főbb hazai szereplőjénél jártunk, mégpedig előzetes bejelentés nélkül, s adatokat gyűjtöttünk, amelyeket a gyorsított ágazati vizsgálatunkban használunk fel

– jegyezte meg az elnök.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, miért választották a titkos rajtaütés eszközét. – A gyorsított ágazati vizsgálat harminc napig tart, amit indokolt esetben kétszer 30 nappal hosszabbítható. Ilyen rövid határidők mellett nemigen fér bele a hosszas levelezés, különösen egy holland vállalattal – válaszolta az elnök.

Hozzáteszem – folytatta –, a helyszíni kutatással összegyűjtött adatok felhasználása is időigényes.

Az elhozott dokumentumokat, adathordozókat csak az érintettek ügyvédjének jelenlétében nyithatjuk meg, a jogi képviselők pedig megjelölhetik, hogy mely információk képeznek például ügyvédi vagy üzleti titkot.

Az így megszerzett adatok alkalmasak lehetnek arra, hogy betekintsünk az online szálláshelyszolgáltató oldalak, így a Booking.com tevékenységébe, átlássuk szerződéses kapcsolataikat, pontosabban megismerjük a piac jelenlegi működését – fogalmazott Rigó Csaba Balázs. Ezek alapján pedig a GVH megbizonyosodhat arról, hogy az online szolgáltatók, tehát a Booking.com is alkalmaznak-e megkülönböztető megoldásokat, egyes szállásadókat diszkriminálnak-e, bármilyen módon visszaélnek-e piaci helyzetükkel, amely egyben az ágazat versenyző működését is befolyásolhatja.

Budapest 2023.09.06.
Rigó Csaba Balázs, (GVH) Gazdasági Versenyhivatal elnöke
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Ha rendszerszintű ágazati problémát tár fel a vizsgálat, a GVH jelezheti azt a jogalkotónak, akár jogszabálymódosítást javasolva.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mi következik akkor, ha jogsértésre derül fény? – tettük fel a kérdést. – A gyorsított ágazati vizsgálattal a hatóság lényegében piaci körképet, elemzést készít. Ez ugyanakkor nem csak arra alkalmas, hogy fény derüljön az esetleges strukturális hibákra, az átfogó problémákra, hanem adott esetben az egyes cégek versenytorzító piaci magatartása is lelepleződhet – magyarázta az elnök. Ha rendszerszintű ágazati problémát tár fel a vizsgálat, a GVH jelezheti azt a jogalkotónak, akár jogszabálymódosítást javasolva, amennyiben pedig egy konkrét vállalkozás működése körül merül fel kétely, a versenyhatóság már az adott cég ellen indíthat versenyfelügyeleti eljárást.

Vagyis akár a Booking.com is újabb GVH-vizsgálattal szembesülhet.

Merthogy – mint azt Rigó Csaba Balázs elnöktől megtudtuk – a holland multicég ügyében már dolgozik a GVH. A magyar versenyhatóság 2020-ban gigabüntetést, 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com üzemeltetőjére, mégpedig agresszív értékesítési módszerek, megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt.

Jelenleg egy úgynevezett utóvizsgálatot folytatunk. Azt vizsgáljuk, hogy a cég eleget tett-e korábbi határozatunknak és felhagyott-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival

– mondta a GVH elnöke. Rigó Csaba Balázs az utóvizsgálatról bővebb információt nem osztott meg, annyit ugyanakkor megjegyzett: a versenyhatóság a magyar fogyasztók pártján áll, s ezután is azonnal lépni fog, ha piaci torzulás jeleit érzékeli.