A furcsa körülmények között menesztett kínai külügyminiszter viszonyáról újabb részletek derültek ki, melyek szerint Csin Kang egy ismert kínai tévébemondónővel, Fu Hszia-csiannal folytatott viszonyt, és egy amerikai béranya segítségével egy közös gyerekük is született.

Fu és Csin viszonyáról a bemondónőhöz és a kínai külügyi forrásokhoz közel álló emberek beszéltek a Financial Timesnak, akiknek Fu még a béranyáról is beszélt, noha Kínában tilos béranya segítségét igénybe venni.

Mások szerint a kínai hatóságok vizsgálódnak Fu és Csin viszonya kapcsán, ám az 

egyelőre nem világos, hogy az 57 éves diplomata és a 40 éves bemondónő közötti kapcsolat mekkora szerepet játszott a külügyminiszter hirtelen eltűnésében júniusban, és későbbi távozásában.

Fu Xiaotian highlights session of Boao ForumFu Xiaotian, Presenter and Producer of Talk with World Leaders of Phoenix TV, attends the "Rethinking and Reforming Global Governance" session during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2019 at the BFA International Convention Center in Boao, Qionghai city, south China's Hainan province, 28 March 2019. (Photo by Bao fan / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fu Hszia-csian. Fotó: AFP

Csin eltávolítását a kínai hatóságok nem indokolták, ám a korábban Hszi Csin-ping kínai elnök kedvenceként is nyilvántartott politikus július 25-i lemondása után a külügyminisztérium honlapjáról minden hivatkozást eltávolítottak vele kapcsolatban, 

legyen szó a diplomata beszédeiről vagy találkozóiról. Hogy a helyzet még rejtélyesebb legyen, ezeket pár nappal később visszaállították. Csin ráadásul államtanácsosi címét megtarthatta, így lehetséges, hogy továbbra is van jövője a kínai politikában.

Fu áprilisban fejezte be a posztolást közösségi oldalain, és június óta a neki küldött üzenetekre sem válaszol. Ez utóbbi egybeesik nagyjából Csin eltűnésével is. Mások szintén júniusban beszéltek utoljára a műsorvezetővel, aki egy a világ vezetőivel készült beszélgető műsor házigazdája volt.

Egy hozzá közel álló személy szerint Fu 2010 körül találkozott először Csinnel Londonban, miután cambridge-i tanulmányai után elkezdett a kínai Phoenix TV-nél dolgozni. Csin ekkor ügyvivőként dolgozott a brit fővárosban. Viszonyuk azonban csak egy évtizeddel később kezdődött Pekingben Fu ismerősei szerint.

(FILES) China's Foreign Minister Qin Gang holds a copy of China's constitution during a press conference at the Media Center of the National People's Congress (NPC) in Beijing on March 7, 2023. Qin Gang, handpicked by President Xi Jinping as foreign minister, was abruptly replaced in July by the veteran policymaker Wang Yi. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
Csin Kang. Fotó: AFP

Az egykori külügyminiszterrel közben felesége is az Egyesült Államokba utazott, ahol Csin nagyköveti megbízást töltött be, amíg nem lett külügyminiszter. Kinevezésével párhuzamosan elkezdte hanyagolni kapcsolatát Fuval, aki válaszul közösségi oldalain kezdett el a viszonyukra utalgatni.

Márciusban megosztotta a Weibo nevű kínai közösségi oldalon, hogy gyereke apja nem amerikai. Amikor Csint kinevezték államtanácsosnak, a gyermekéről tett ki egy fotót, ahogy felemeli a kezét, és azt írta mellé, hogy egy győztes megoldás. Egy héttel később, a külügyminiszter születésnapja környékén boldog születésnapot kívánt gyermeke meg nem nevezett apjának és azt írta: 

Igazán szeretni valakit nem azt jelenti, hogy annak előléptetésében és gazdagságában reménykedünk.

Utolsó közösségi médiás bejegyzéseit április 10-én írta, miután Los Angelesben egy magángépre szállt, mely Pekingbe tartott. Amikor a gép Alaszkában megállt tankolni, legutóbbi útjáról írt ugyanazon a gépen. Washingtonba ment akkor, hogy Csinnel készítsen interjút. Alaszkában arról írt, hogy az az út munka volt, és utolsó megjelenése a műsorban. Egy évvel később viszont már gyermekével tért haza Kínába, és 2022 júniusa óta először hasonló üzenet írt, ám kínai helyett angolul a Twitterre.

Fu 2016-ban állítólag 250 ezer fontot adományozott a Cambridge-i Churchill College-nek, ahol tanulmányait végezte, és ebből egy kertet is létrehoztak, melynek a megnyitásáról készült videókat a műsorvezető széles körben megosztotta a közösségi médiában.