A vezető kínai tisztségviselőket arról tájékoztatták, hogy a hirtelen a nyilvánosság elől eltűnő, majd a külügyminiszteri pozíciót is elvesztő Csin Kang házasságon kívüli viszonyt folytatott, amikor még az országot Washingtonban, nagykövetként képviselte.

Az 57 éves, nagyköveti pozíciót 2021 júliusa és idén januárja között betöltő diplomatának állítólag egy gyermeke is született az Egyesült Államokban 

és távozását életmóddal kapcsolatos problémákkal indokolták a vezetők előtt, ami a Kínai Kommunista Pártban a házasságszédelgésre és más hasonló botrányokra használt eufemizmus. Amikor Csin még alig hét hónapos külügyminiszteri megbízása alatt hetekre eltűnt a szem elől, távollétét hivatalosan egészségügyi okokkal indokolták.

Baerbock meets Chinese foreign minister
09 May 2023, Berlin: Qin Gang, Foreign Minister of China, speaks at a press conference after bilateral talks with Foreign Minister Baerbock at the Federal Foreign Office. Photo: Michael Kappeler/dpa-pool/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / dpa-pool / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Michael Kappeler / AFP

Csint ugyanakkor továbbra is az öt államtanácsos egyikeként tüntetik fel, noha külügyminiszteri pozíciót Vang Ji vette át időközben. Távozása mögött az is állhat, hogy az amerikai–kínai feszültség fokozódásával Peking igyekszik szabadulni a biztonsági kockázatoktól, és Csin amerikai gyermeke fennakadhatott a rostán.

A hónap során a The Wall Street Journal szerint Li Sangfu hadügyminisztert is kikérdezték a hatóságok, miután júliusban felmentették a hadsereg rakétacsapatának parancsnokát és párttitkárát. Menesztésük okát nyilvánosan nem árulták el.

A magas rangú katonai és diplomáciai vezetők menesztése gondot jelenthet Hszi Csin-ping kínai elnök számára is, aki mindannyiuk kinevezését jóváhagyta. Hszi szeretné ugyanis a kínai típusú kormányzatot a nyugatinál stabilabbnak és hatékonyabbnak feltüntetni. Ráadásul az ország gazdasági nehézségei közepette sem mutatnak jól a politikai instabilitást jelző személycserék.

A Hszihez közel álló külügyminiszter távozása abból a szempontból sem érkezett a legjobb időben, hogy közben javában zajlik a kínai elnök amerikai útjának előkészítése. A kínai államfő a tervek szerint novemberben, San Franciscóba az ázsiai és csendes-óceáni térségből származó vezetők csúcstalálkozójára látogatna az Egyesült Államokba, ahol akár Joe Biden amerikai elnökkel is találkozhatna személyesen.

Hszi szigorította a pártelit által külföldön tartható eszközökre vonatkozó szabályokat is, és a vezetők fényűző életmódját is többször kritizálta.