Közélet

Súlyos gondokat okozhat a fronton az orosz gyalogság hiánya

A hadműveletek intenzitása és az átcsoportosítások alapján az Institute for the Study of War háborúkutató intézet arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország gondokkal küzd az Ukrajnában bevethető képzett gyalogos egységek számával.

Az orosz hadsereg a jelek szerint kezd kifogyni azokból az elit gyalogos egységekből, amikkel korábban nagyszabású hadműveleteket tudott végrehajtani Ukrajnában – erről az Institute for the Study of War (ISW) írt egy friss jelentésében.

Ukrainian soldiers from the Mechanized Brigade in training
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JULY 31: A Ukrainian soldier from the Mechanized Brigade trains using live ammunition at a training ground near the front lines in Donetsk Oblast, Ukraine on July 31, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP

Az ISW szerint augusztus 27-én Oroszország rohamtempóban csoportosított át tapasztalt légideszant egységeket a frontra, hogy megállítsák az ukrán előrenyomulást a Luhanszk megyei Robotinénél. Az ukrán védelmi minisztérium augusztus 28-án a város elfoglalásáról számolt be.

Az ISW kutatói úgy vélik, hogy az orosz csapatok ilyen hirtelen átcsoportosításai azt jelzik, hogy kapacitáshiányokkal küzdenek a gyalogos egységek terén.

A gyalogság hiányában Oroszország nem lesz képes bonyolult hadműveletek végrehajtására. Ez leginkább a támadóképességét csökkenti a seregüknek 

– írta az ISW.

Sufnituninggal illesztik a nyugati vadászgépeket az ukrán légiflottába

Innen-onnan összeszedett fegyverrendszereket kell összehangolni. Az ukrán haderő megörökli a kompatibilitási problémáit.

A jelentésben Oroszország rakétaellátásáról is írtak. Moszkvának a jelek szerint sikerült feltöltenie a készleteit rakétákkal, azonban a támadások intenzitása azt jelezheti, hogy már nincs akkora mennyiség a raktárakban, hogy a téli offenzívához hasonló mértékű rakétatámadásokat hajtsanak végre – írta a Kyiv Independent.

Az orosz haderő 2022 őszén és telén rendkívül nagy mennyiségű rakétával rendelkezett. A légi csapásokban akár egyszerre 100 rakétát is kilőhettek egyetlen településre, most viszont ennél visszafogottabb akciókat lehet látni. Oroszországnak vannak rakétái, de már nem akkora mértékben, mint 2022-ben

– áll a jelentésben.

Az elemzők úgy vélik, hogy Oroszország a következő hónapokban fokozatosan át fog állni a rakétákról a támadó drónokra. Az elmúlt hetekben egyébként az ukrán hadsereg is egyre gyakrabban hajt végre támadásokat drónokkal.

 

ISW gyalogság Oroszország hadsereg hadművelet
Kapcsolódó cikkek