Közélet

Hatalmi vákuum: itt a zsoldossereg, amely átveszi a Wagner helyét

Az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló magánhadseregek elkezdték felszívni a Wagner csoport vezető nélkül maradt tagjait. A Kreml a Wagner megszerzésével újabb mozgósítható katonákat küldhet Ukrajnába, illetve megszerezheti Jevgenyij Prigozsin afrikai érdekeltségeit. A legaktívabb PMC a Redut.

A Kremlhez hű biztonsági magáncégek elkezdték átvenni az irányítást a Wagner csoport egységei felett Ukrajnában és Afrikában egyaránt.

A member of Wagner group stands guard in Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the byline of this photo has been modified in AFP systems in the following manner: [Roman Romokhov] instead of [Denis Romanov]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: AFP

Bár még mindig nem tudni, hogy ki áll Jevgenyij Prigozsin halála mögött, az biztos, hogy Moszkvának kapóra jött, hogy a Wagner-vezér, illetve a zsoldossereg többi vezetője egyszerre vesztette életét az Oroszországban lezuhant repülőgépen. Washington és Moszkva egymásra mutogat ebben a kérdésben.

A fejetlenül maradt Wagner csoport katonáit most a Kreml érdekkörébe tartozó oligarchák irányította PMC-k szívják fel. 

A Wagner feletti irányítás Oroszország elemi érdeke. Egyrészt a zsoldosokkal pótolhatnák az Ukrajnából hiányzó gyalogságot, másrészt Moszkva teljes irányítást szerezne a Wagner csapatai által ellenőrzött afrikai országokban – írta meg a The Wall Street Journal.

A Wagner afrikai egységei – nagyjából 6000 katona – több közel-keleti és afrikai országban vannak jelen. 

Általában helyi hadurak alkalmazzák őket puccskísérletek és lázadások leverésére vagy éppen a hatalom megdöntésére. A Wagner emellett afrikai gyémánt- és aranybányák őrzésével is meg van bízva.

Ukrajnában más orosz zsoldoscsapatok is harcolnak, de ezek egyike sem mérhető a Wagnerhez. Az egyik ilyen PMC, a Redut most Prigozsin zsoldosai közül toboroz katonákat. Az orosz védelmi minisztérium és a Kreml nem kommentálta ezeket a híreket. A Redut egy leszerelt orosz hírszerzők által alapított magánhadsereg. Jellemzően a Közel-Keleten alkalmazzák őket az orosz érdekeltségek védelmére. A csoport vezetője Gennagyij Timcsenko.

Timcsenko egy Putyinhoz köthető orosz oligarcha. A Redut főként Szíriában tevékenykedik, állítólag az orosz hadsereg finanszírozza

– erre egy Oroszországból disszidált Wagner-zsoldos tanúvallomásából derült fény.

Members of Wagner group sit on the sidewalk as they patrol the center of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Egyes források szerint a Redut most az orosz védelmi minisztérium megbízására próbálja beszervezni azokat a Wagner-katonákat, akik a reguláris haderővel nem akarnak szerződést kötni. Állítólag Prigozsin júniusi lázadását követően több Wagner-tiszt is átállt a Reduthoz. A mostani toborzást ezek a volt Wagner-harcosok vezetik.

Prigozsin haláláról morbid vicc jutott eszébe az egyik európai miniszterelnöknek

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke nem az első, akinek Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér haláláról Vlagyimir Putyin orosz elnök jut eszébe.

Az orosz reguláris haderő a lázadást követően átvette az Ukrajnában lévő Wagner-eszközöket, bázisokat és állásokat. A zsoldossereg Ukrajnában lévő tagjait szétszórták a fronton, hogy ne szerveződhessen egy még nagyobb lázadás.

A Redut mellett egy másik orosz PMC, a Convoy is az egykori Wagner-harcosok beszervezésére pályázik. A Convoy szintén kapcsolatban áll a védelmi minisztériummal és a Kremllel. A csoport vezetője Konstantin Pikalov, aki korábban Wagner afrikai hadműveleteit irányította, mielőtt kapcsolata megromlott Prigozsinnal.

Egy, az orosz közösségi médiában terjedő Redut-hirdetés így szól: 

A Wagner a múlt. Ha igazi munkára vágyik, csatlakozzon a Reduthoz vagy a védelmi minisztériumhoz.

 

 

wagner prigozsin zsoldos Ukrajna Ororszország
Kapcsolódó cikkek