Útnak indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a Szojuz–MS24 űrhajó pénteken magyar idő szerint 17:44-kor, fedélzetén az orosz Oleg Kononenkóval és Nikolaj Csubbal, valamint az amerikai Loral O’Harával.

A rakéta kilenc perc alatt elérte a súlytalanságot is, amit a Kononenko által a moszkvai Csehov színháztól kapott három plüss-sirály jelzett. A kozmonauta egy zászlót és a színházi függöny egy darabját is magával viszi, hogy megemlékezzen a színház alapításának 125. évfordulójáról.

The Soyuz-2.1a rocket booster with the Soyuz MS-24 spacecraft is set at the launch pad at the Russian-leased Baikonur cosmodrome in Kazakhstan on September 12, 2023. The crew of Russian cosmonauts Oleg Kononenko, Nikolai Chub and US astronaut Loral O’Hara is scheduled to blast off to the International Space Station (ISS) aboard the Soyuz MS-24 spacecraft on September 15. (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Fotó: AFP

A kilövés időpontját úgy határozták meg, hogy az űrjármű gyorsított pályán érje el az ISS-t, amelyhez magyar idő szerint 20:56-kor kapcsolódik majd. Az űrállomáson a háromfős személyzet a Szergej Prokopjev vezette 69. expedícióhoz csatlakozik, amelynek két orosz, két amerikai, egy európai és egy japán tagja van még. A 70. expedíció szeptember 27-én kezdődik, amikor Prokopjev egy orosz és egy amerika társával visszatér a Földre.

Kononenko és Csub egy évig, O’Hara fél évig marad az űrállomáson a tervek szerint – írja a Collect Space. Korábban Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország kiszáll az ISS-projektből, ám végül a maradás mellett döntött.