A Kína és az közötti kapcsolatok mélyítését és a kétoldalú együttműködést szorgalmazta szombaton Li Csiang kínai miniszterelnök Újdelhiben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján tartott egyeztetésén.

India G20
A kínai elnök helyett a miniszterelnök, Li Csiang ment el a G20-csúcsra.
Fotó: AFP

Kína kész mélyíteni a kapcsolatokat és párbeszéd útján rendezni az ellentéteket a globális béke és fejlődés érdekében

– fogalmazott Li Csiang, akit a Hszinhua kínai állami hírügynökség is idézett. A kormányfő aláhúzta: a távol-keleti ország gazdasági fejlődése lehetőségeket, nem pedig veszélyt hordoz magában Európa és a világ többi része számára, ezért felszólította az Európai Uniót, tartsa nyitva piacait és teremtsen átlátható, tisztességes piaci feltételeket az Európába befektetni kívánó kínai vállalatoknak.

Von der Leyen a maga részéről reményét fejezte ki, hogy Peking konstruktív szerepet játszik majd az ukrajnai háború igazságos lezárásban. A politikus a korábban Twitter néven ismert X platformon hozzátette: a világ második legnépesebb országának kulcsszerepe van a globális válságok rendezésében. Erre példaként az éghajlatváltozás elleni küzdelmet említette.

Li Csiang szombaton brit kollégájával, Rishi Sunakkal is egyeztetett a csúcstalálkozó margóján. A megbeszélésen a kínai miniszterelnök azt mondta, Kínának és az Egyesült Királyságnak megfelelő módon kell kezelnie ellentéteiket és tiszteletben kell tartania a főbb nézetkülönbségeket.

Zárt ajtók mögött tárgyalt Biden és Modi

Zárt ajtók mögött fogadta Narendra Modi indiai miniszterelnök a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra Újdelhibe érkező Joe Biden amerikai elnököt. A megbeszélésről szóló közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben, a félvezetők ellátási láncolataitól fogva, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsátás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantum-számítástechnika ügyével bezárólag.