Közélet

Előkerült Armageddon tábornok

Szergej Szurovikin egy ideig az ukrajnai harcok parancsnoka is volt, a Wagner-zendülés óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Egy fotót tett közzé Kszenia Szobcsak orosz újságíró, Vlagyimir Putyin egykori főnökének, a szentpétervári polgármester Anatolij Szobcsaknak a lánya, mely állítólag Szergej Szurovikin tábornokot és feleségét, Annát ábrázolja.

Szobcsak a Telegramon azt írta, hogy Szurovikin egészséges és otthon van a családjával Moszkvában. A fotó valódiságát egyelőre külső forrás nem igazolta, azon egy kalapot és napszemüveget viselő férfi látható egy Szurovikin feleségére emlékeztető nő társaságában.

Fotó: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Névtelenséget kérő amerikai források szerint Szurovikint szabadon engedték. Az orosz légierő egykori parancsnoka utoljára a Wagner-zendülés napján jelent meg a nyilvánosság előtt, ahol a zendülés megállítását kérte a Wagnertől, igaz, egy olyan videóban, mely többeket a túszejtéses videókra emlékeztetett.

Egy másik jelentés is napvilágot látott Alexej Venediktov független újságíró Telegram-csatornáján, mely szerint Szurovikin otthon van a családjával, és elérhető a hadügyminisztérium számára – írja a The Guardian, megjegyezve, hogy ehhez a beszámolóhoz nem mellékeltek képet.

A rövid ideig az ukrajnai hadműveleteket is vezető, a szíriai Aleppó városának elpusztítása miatt Armageddon tábornok becenéven is ismert Szurovikinről pletykák sora látott napvilágot a Jevgenyij Prigozsin vezette zendülést követően, így felmerült az is, hogy előre tudott a lázadásról

Eltűnése óta felröppent az a hír is, hogy háziőrizetben van, ugyanakkor a közelmúltban az orosz katonai bloggerek kampányt indítottak rehabilitációja céljából, rámutatva, hogy az ő vezetésével épült meg az ukrán ellentámadást megakasztó erődrendszer.

 

Jevgenyij Prigozsin Szergej Szurovikin zendülés
Kapcsolódó cikkek