dél-afrikai milliárdos tavaly megakadályozta a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpont elleni ukrán támadást azzal, hogy titokban leállította a Starlink internetes rendszert a Krím partjainál – írja a CNN.

Ukrainian Soldiers Of The 61st Separate Mechanized Brigade During Military Exercises In The Chernihiv Region
A 61. gépesített dandár ukrán katonája a Starlink rendszert használja a gyakorlatozás során, Csernyihiv régióban, 2023 júniusában. Fotó: NurPhoto via AFP

Az információkat Elon Musk életrajzi könyve tartalmazza, amelyet Walter Isaacson amerikai újságíró írt a milliárdos közreműködésével. Az egyszerűen csak „Elon Musk” címet viselő könyv szeptember végén kerül a könyvesboltokba, a CNN riporterei viszont már beszereztek egy példányt.

Isaacson megjegyzi a könyvben, hogy 2022-ben Musk titokban megparancsolta mérnökeinek, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatot a Krím partjainál, hogy meghiúsítsák az orosz haditengerészet elleni ukrán támadást Szevasztopolban tengeri drónokkal.

Az újságíró szerint a robbanóanyaggal megrakott ukrán drónok megközelítették az orosz flottát, de aztán ártalmatlanul landoltak a parton. Az orosz járókelők egyébként tavaly szeptemberben fedeztek fel egy ismeretlen eredetű tengeri drónt Szevasztopol partjainál.

Bár nem világos, hogy a drón része volt-e annak a támadásnak, amelyet Isaacson írt le a könyvben, az oroszok által a közösségi médiában közzétett fotók azt mutatják, hogy egy drónt sértetlenül sodortak a hullámok a partra.

Elon Musk a Starlink rendelkezésre bocsátásakor egyébként nyilvánosan is leszögezte: a műholdas hálózat szükséges az ukrajnai kommunikáció biztosításához, azonban semmiképp sem szabad olyan célokra használni, amik további eszkalációhoz vagy akár a harmadik világháború kitöréséhez vezethetnek. A SpaceX alapítója elismerte, hogy a cége által működtetett Starlink Ukrajna kommunikációjának gerincét képezi.

Emlékezetes, hogy tavaly februárjában a SpaceX, Musk űrkutatási vállalata bejelentette, hogy megtiltotta Kijevnek a Starlink rendszer katonai műveletekre való használatát, amit Ukrajna keményen kritizált, mivel a műholdas internetrendszer létfontosságú volt csapatai számára, különösen a háború első hónapjaiban. A SpaceX azonban néhány hónappal később elvetette kifogásait, miután a Pentagon beleegyezett, hogy fizet a szolgáltatás Ukrajna általi használatáért, ahogyan azt Musk már 2022 októberében kérte.

Elon Musk beleszólt az orosz–ukrán háborúba, csúnyán kiosztották

A dollármilliárdos az Egyesült Államok fegyverpolitikáját kritizálta, az ukrán főtanácsadó szerint viszont országának nincs más választása, mint harcolni.