Nemzetközi gazdaság

Elon Musk nem hagyja, hogy kitörjön a harmadik világháború

A SpaceX korlátozta Ukrajna hozzáférését a Starlinkhez. Elon Musk nem engedi, hogy a rendszerét katonai célokra használják fel.

A Starlink műholdas hálózat szükséges az ukrajnai kommunikáció biztosításához, azonban semmiképp sem szabad olyan célokra használni, amik további eszkalációhoz vagy akár a harmadik világháború kitöréséhez vezethetnek – jelentette ki hétfőn

Starlink Resumes Service In Ukraine
The Starlink logo is seen on a mobile device with an grahpic illustration of planet Earth in this illustration photo in Warsaw, Poland on 21 September, 2022. Starlink owner and founder Elon Musk Starlink owner Elon Musk has decided to have the satellite company resume internet services in Ukraine after complaints of Starlink owner Elon Musk has decided to have the satellite company resume internet services in Ukraine after complaints of substantial costs. The satellite service, provided for free, is essential to the armed forces of Ukraine batteling Russian forces. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Elon Musk nem engedi, hogy a rendszerét katonai célokra használják fel.
Fotó: STR / AFP

A SpaceX alapítója kiemelte, hogy a cége által működtetett Starlink jelenleg Ukrajna kommunikációjának gerincét képezi, különösen a frontvonalakon, ahol szinte minden más internetkapcsolat megsemmisült a lassan egy éve dúló harcok következtében – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Azonban nem engedjük, hogy a konfliktus a harmadik világháborúhoz vezessen

– osztotta meg Twitteren a dél-afrikai milliárdos.

A SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell múlt héten nyilatkozott arról, hogy a vállalat korlátozza az ukránok hozzáférését a Starlink hálózatához, miután tudomást szereztek arról, hogy azt katonai drónok irányításához is használták azokat. A vállalat szerint a rendszer nem támadó vagy katonai műveletekre készült.

A Starlink-hálózatot úgy tervezték, hogy több 260 kilós műholdat hálózatba telepítve biztosítson internet-hozzáférést. A SpaceX tájékoztatása szerint másodpercenként 1 gigabit sebességű internetet képes szolgáltatni és megfelel az 5G-szabványnak is.

A SpaceX a projekt 2019. májusi indulása óta több mint 3200 Starlink-műholdat állított pályára.

A Tesla gyengélkedik, a Twitter összeomlik, de a világűr Elon Musk terepe maradt

Kezdetben kinevették a dél-afrikai milliárdos futurisztikus tervét, mára azonban az űripar megkerülhetetlen szereplőjévé vált a SpaceX. Elon Musk cége a NASA egyik legfontosabb partnere.

 

Elon Musk Starlink Ukrajna Oroszország világháború
Kapcsolódó cikkek