Az ENSZ emberi jogi szakértői az amerikai büntető igazságszolgáltatás jelentős reformjára szólítottak fel, többek között a rendszerszintű rasszizmus felszámolása érdekében. A szervezet által felkért három szakértő csütörtökön publikált jelentése többek között olyan példákat hozott fel, mint börtönbe zárt fekete nők lekötözése szülés közben vagy épp fekete férfiak ültetvényekre jellemző munkakörülmények melletti kényszerfoglalkoztatása.

A jelentés az amerikai börtönkörülményeket úgy írta le, mint sértés az emberi méltóság ellen. A szakértők több olyan esetről is beszámoltak, amikor a szülés közben lekötözött fekete nők a gyermeküket is elvesztették – olvasható a Reuters összefoglalójában.

börtön
Fotó: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy Lousianában található börtönben pedig több ezer fekete férfit kényszerítettek munkára a földeken – sokszor gyapotföldeken –, melyek az amerikai polgárháború előtti körülményeket, vagyis a rabszolgatartást idézték. A jelentésben szerepel is, hogy a kérdéses intézmény körülményei a rabszolgaságot idézik fel.

A jelentés szerint aránytalanul magas a feketék száma a magánzárkákban, így például egy fekete férfit 11 évig tartottak egyedül megszakítás nélkül. Mindezek alapján a szakértők rámutattak az átfogó reform szükségességére.

Az amerikai börtönökben uralkodó körülmények évtizedek óta viták tárgyát képezik és emberi jogi csoportok a legrosszabb intézmények bezárását követelik. A vizsgálatot az ENSZ emberi jogi tanácsa 2021-ben, George Floyd halálát követően indította el.