Fennakadások lehetnek a görögországi légi és kompforgalomban a kormány munkajogi törvénytervezete ellen tiltakozó csütörtöki sztrájkok miatt. A szakszervezetek szerint a légiirányítók mellett a kompok és a tömegközlekedési dolgozók is beszüntetik a munkát, ahogy a tanárok és a kórházi dolgozók is.

Athens International Airport In GreecePassenger holding baggage are seen walking in front of the departure screen board and the check-in counters, pulling their luggage. People who travel spotted inside the departure hall early morning in the check-in area and departures area of the terminal of Athens International Airport ''Eleftherios Venizelos'' ATH LGAV which is serving the Greek capital. AIA is the largest and busiest airport in the Balkans and Greece, ranking 19th in Europe, serving the capital city and Attica region, hub and base for Aegean Airlines, Olympic Air, Sky Express, Ryanair and Volotea. Athens, Greece on May 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A  Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vezette görög kormány rugalmas munkaidőt vezetne be az új törvénnyel, sőt abban egy hatodik munkanap (szombat vagy vasárnap) bevezetése is szerepel. Ezen a napon kötelező lenne dolgozni, de 40 százalékos kiegészítő bért is kapnának érte a munkások. 

Bevezetnék az úgynevezett igény szerinti foglalkoztatást, mely szerint a munkaadó mindössze 24 órával a munkanap kezdete előtt kötelezhetné a megjelenésre a dolgozókat. 

A törvény értelmében lehetőség nyílna a napi 8 órás főállás mellett maximum napi öt órás félállást s vállalni. A szakszervezetek az ötnapos munkahét és a nyolcórás munkanap védelmében érvelnek a kormány 13 órás munkanapot és 78 órás munkahetet felvázoló tervével szemben.

A közalkalmazottak szakszervezeteinek ernyőszervezete, az ADEDY azért is aggodalmát fejezte ki, mert az új törvénytervezet alapján ötezer eurós pénzbírságot szabhatnak ki a munkavégzést megtagadó, sztrájkoló dolgozókra. Az nem világos, hogy a több mint 10 százalékos munkanélküliséggel küzdő Görögországban miért a munkaidőt kívánják növelni a foglalkoztatás helyett.