Bízik benne, hogy a következő másfél-két évben gyökeres változások lesznek a pedagógusbérekben – mondta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szekszárdi tanévindító és épületbemutató ünnepségén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az esemény részeként rendezett beszélgetésen Gulyás elmondta, hogy jó lenne, ha a tanárok munkájuk fontosságának megfelelő bért kapnának. Hozzátette, hogy ehhez szerinte közelebb vagyunk, mint azt bárki gondolná és akár már hónapokon belül meglehet az áttörés, amely jelentős béremeléshez vezet. A tárcavezető elmondta, hogy soha annyi iskola nem újult meg, mint az elmúlt évtizedben, 62 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, és sok óvodát is felújítottak.

20221114 Budapest Kormányinfo   Gulyás Gergely  miniszterelnökséget vezető miniszterFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, A jövő Magyarországa című beszélgetés másik résztvevője az egyetemi modellváltásról kérdezte Gulyást, aki kifejtette, hogy a modellváltás óta eltelt három év nem elég a folyamat értékeléséhez. Hozzátette azonban, hogy 

az európai és globális versenyben való helytálláshoz szükséges, hogy az egyetemeknek ne állami keretek között kelljen működniük.

Hasznosnak nevezte, ha a fenntartás nem egy kevésbé mozdítható, a hallgatói igényekhez kevésbé alakítható egységes, állami irányítás alatt áll, hanem ehelyett elismert szakemberek irányíthatják az egyetemeket. Gulyás szerint a kuratóriumokban vitathatatlan, hogy tekintélyes szakemberek ülnek, akiktől azt várják, hogy érvényesítsék tapasztalatukat, tudásukat. Felidézte, hogy két év alatt az egyetemek finanszírozása megduplázódott.

Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert idézve Szalai elmonda, hogy akár már novemberben pont kerülhet a Magyarország és az Európai Bizottság (EB) közötti, az Erasmus-ösztöndíjakról szóló vita végére. Gulyás arra kérdésre, hogy a diákoknak mit üzen úgy fogalmazott, hogy ha az EB nem utálja a magyar hallgatókat azért, mert magyarok, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy ösztöndíjban részesüljenek. Szólt azonban arról is, hogy 

a megállapodás elmaradása esetén a kormány akár az ösztöndíjak összegének kétszeresét is biztosítani fogja.

A jövő évi európai parlamenti választást és az azon várható jobbra tolódást firtató kérdésre a miniszter reményét fejezte ki, hogy az EP-ben lényegesen többen lesznek a magyar kormánnyal egy ideológiai alapon állók, ám többségre kicsi az esély még az Európai Néppárt jobboldalinak számításával is. A legoptimistább verzió, hogy a liberálisoknak, kommunistáknak, zöldeknek és szocialistáknak együtt nem lesz többségük.

Szalai azon felvetésére, hogy Ukrajnában a kisebbségi jogok csorbulnak, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában háttérbe szorítják a magyar vezetőket, és nem hangozhatott el a magyar himnusz, Gulyás az felelte, hogy Magyarország támogatja Ukrajnát, ugyanakkor nem fogadható el, ha keleti szomszédunk alapvető európai jogelveket lábbal tipró nemzetiségi szabályozást tart hatályban.

Közölte, hogy Magyarország mindaddig vétózni fogja Ukrajna európai integrációját, amíg nem állítják helyre a magyar nemzetiséget megillető jogokat. A főigazgató erre elmondta, hogy a kollégium beregszászi központja is megújul és ott a jövő hét végi tanévnyitó után több száz magyar fiatal tanulhat.

Szalai a szekszárdi tanévnyitón felidézte, hogy az MCC 1996 óta működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozó programokat az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig. Jelenleg 28 Kárpát-medencei helyszínen végzik mintegy 7300 diák képzését, oktatását.  Az intézmény a magyarországi vármegyeszékhelyek mellett Kárpátalján és Erdélyben is jelen van, sőt, októberben a Felvidéken, Dunaszerdahelyen is megnyitják központjukat. Szekszárdon 2021-ben kezdték meg a munkát, ma már 200 fős közösség tanul a helyi képzési központban.