Életét vesztette az orosz haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka Hegyi-Karabahban, ahol Baku „terrorellenes” akciót indított kedden. Örmény illetékesek szerint legalább 32 ember halt meg a támadás során, más becslések szerint azonban az áldozatok száma meghaladhatja a kétszázat is.

This pool image distributed by Sputnik agency shows Russian President Vladimir Putin, accompanied by Defence Minister Sergei Shoigu and Commander-in-Chief of the Russian Navy, Admiral Nikolai Yevmenov, attending the Navy Day parade in Saint Petersburg on July 30, 2023. (Photo by Alexander KAZAKOV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy kézifegyverrel tüzet nyitottak az egyik gépjárművükre egy karabahi falu közelében. Bár a tárca neveket nem közölt, az orosz hadsereghez közel álló Ribar Telegram-csatorna szerint két katona volt a járműben, amikor találat érte.

Örmény és szentpétervári források szerint életét vesztette Ivan Kovgan, az északi tengeralattjáró-flotta helyettes parancsnoka. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a hírt közlő amerikai Newsweek megkeresésére.

Andrej Luzik, a flotta egyik tisztje mindenesetre lerótta tiszteletét Kovgan előtt, aki szombaton ünnepelte az 51. születésnapját. „Haditengerész volt, akit a sors a hegyek közé vezetett, ahol egy alattomos golyó véget vetett az életének. Ivan Vasziljevics mindent feláldozott a szolgálatért és a hazájáért, még az életét is” – írta róla a News.am örmény hírportálon.

A Newsweek szerint a halála aligha váltja ki Moszkva haragját, ahol közölték, hogy Ilham Alijev azeri elnök bocsánatot kért. A Kreml közleménye szerint vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, pontosan mi történt, és a „felelősök elnyerik méltó büntetésüket”.

Mintegy ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből – közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium. Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére – áll a tájékoztatásban.

Fordulat: Azerbajdzsán tűzszünetet kötött Örményországgal

Szeptember 19-én azeri erők támadást indítottak a vitatott hovatartozású örmény Hegyi-Karabah régió ellen, azonban már másnap tűzszünet lépett érvénybe.