Észak-Korea úgy döntött, hogy kiutasítja az országból Travis Kinget, aki még júliusban Dél-Koreából rohant át az északi területre, és menedékjogot kért. A 23 éves amerikai katona tettét az egyenlőtlen amerikai társadalomból való kiábrándultsággal magyarázta – közölte szerdán a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

In this photo taken in Seoul on August 16, 2023, a man walks past a television showing a news broadcast featuring a photo of US soldier Travis King (C), who ran across the border into North Korea while part of a tour group visiting the Demilitarized Zone on South Korea's border on July 18. Travis King defected to North Korea to escape "mistreatment and racial discrimination in the US Army", state media said Wednesday, Pyongyang's first official confirmation they were holding the American soldier. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Fotó: AFP

A KCNA nyilvánosságra hozta a King határátlépése kapcsán folytatott vizsgálat eredményeit, miután korábban arról tájékoztatott, hogy 

a dezertőr menedékjogot szeretett volna szerezni Észak-Koreában vagy máshol, az őt ért rossz bánásmód és rasszizmus miatt. 

Az észak-koreai hírügynökség közölte azt is, hogy King elismerte, hogy illegálisan lépett az ország területére – írja a Reuters.

Phenjan azt nem árulta el, hogy mikor és hova utasítja ki az amerikai dezertőrt. Noha King esete nem az első, amikor a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák közül valaki északra próbált menekülni, az ő kiutasításáról szokatlanul hamar született döntés.