Eddig tisztázatlan körülmények között felrobbant egy üzemanyagraktár Hegyi-Karabah központja, Sztepanakert mellett hétfő este. A robbanásban legalább húszan meghaltak és majdnem háromszázan megsérültek. Sokak állapota válságos.

This handout photograph taken and released on September 25, 2023 by the Nagorno-Karabakh Human Rights Ombudsman shows a fire at a fuel depot outside Stepanakert. More than 200 people were injured in a blast at a fuel depot in Nagorno-Karabakh, a separatist official said Monday, calling for urgent medical assistance. (Photo by Handout / Nagorno-Karabakh Human Rights Ombudsman / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NAGORNO-KARABAKH HUMAN RIGHTS OMBUDSMAN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Hétfő este eddig tisztázatlan körülmények között felrobbant egy üzemanyagraktár Hegyi-Karabahban, Sztepanakert város mellett. A katasztrófa idején több százan tartózkodtak a helyszínen, mivel az enklávét elhagyó örmények itt tankolhatták meg az autóikat.
Fotó: AFP

A robbanás nem sokkal azután történt, hogy Azerbajdzsán villámtámadást hajtott végre a vitatott hovatartozású enklávé ellen. A támadás után több ezer örmény kerekedett fel, hogy elhagyja Hagyi-Karabahot – írta meg a The Guardian.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a robbanást.

A Reuters műholdfelvételek alapján próbálta meghatározni a katasztrófa pontos helyét. Azt írták, hogy a képeken egy nagyobb tűz látható Berkadzor környékén, nagyjából hat kilométerre Sztepanakert mellett. A hegyi-karabahi hatóságok azt közölték, hogy az üzemanyagraktár környékén nagyon sok ember tartózkodott a robbanás idején, mivel az enklávét elhagyni készülők itt tankolhatták meg az autóikat. Mivel az enklávé már tíz hónapja azeri blokád alatt áll, jelentős az üzemanyag- és élelmiszerhiány. 

Ez vezetett oda, hogy az autókat csak a raktárnál tudták volna tankolni az emberek.

Az örmény kormány az közölte kedd reggel, hogy az azeri villámháború óta több mint 13 ezer hegyi-karabahi lakos hagyta el a területet. A helyszínen lévő orosz békefenntartók segítettek az embereknek átjutni Örményországba.

Az üzemanyagraktár néhány órával azután robbant fel, hogy az azerbajdzsáni tisztviselők és az enklávé vezetői tárgyaltak Khojaly városban. Legutóbb a múlt héten ültek le egyeztetni a felek, akkor a humanitárius segélyekről és az egészségügyi szolgáltatásokról volt szó. Ekkor az azeri vezetés azt közölte, hogy a tárgyalás konstruktív légkörben zajlott.

Hétfőn napközben Azerbajdzsán az közölte, hogy két katonája meghalt, amikor a teherautójuk aknára futott. Az nem derült ki, hogy ez hol történt pontosan.