Közélet

Ilyen nem volt az orosz invázió óta: Zelenszkij felszólal az ENSZ-ben

Az orosz–ukrán háború szempontjából fontos napok következnek. Washingtonban, az ENSZ Közgyűlésén és a Biztonsági Tanács ülésén is részt vesz Volodimir Zelenszkij. Az ENSZ BT tanácstermében találkozni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kedden felszólal az ENSZ Közgyűlésen. Előzetesen azt mondta az újságíróknak, hogy Ukrajna számára rendkívül fontos, hogy a hangjukat az egész világ meghallja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Staten Island-i egyetemi kórházban látogatott meg amputáción átesett ukrán katonákat. Innen Zelenszkij Washingtonba utazik tovább, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén.
Fotó: Angela Weiss

Zelenszkij a washingtoni beszéde előtt a Staten Island-i egyetemi kórházban válaszolt az újságírók kérdéseire – írta meg a The Guardian. A kórházban egyébként látógatóban járt. Olyan ukrán katonákkal találkozott, akiknek végtagjait amputálni kellett, és most még ápolásra szorulnak.

Az ukrán elnök a háború kitörése óta először beszél személyesen a közgyűlésen, mivel tavaly egy előre rögzített beszédet küldött a találkozóra. Ebben az üzenetben arról beszélt, hogy vissza foglalják az összes elvesztett területüket, de ehhez időre van szükségük.

A közgyűlés után Zelenszkij szerdán az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén is részt fog venni. 

Itt parázs vitára lehet számítani, mivel a BT találkozón ott lesz az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is, aki minden bizonnyal fel fog szólalni. 

Egyelőre a szakértők azt találgatják, hogy Zelenszkij vajon kivonul-e a tanácsteremből Lavrov beszéde alatt.

Ha az ENSZ továbbra is helyet ad a soraiban az orosz terroristáknak, az nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ problémája

– mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök számít rá, hogy éles szóváltás kerekedhet a BT ülésén. Arra a kérdésre, hogy a teremben marad-e Lavrov beszéde alatt, azt válaszolta, hogy még ő maga sem tudja, mi fog történni.

Joe Biden bővítené az ENSZ Biztonsági Tanácsot, hogy csökkentse Kína és Oroszország befolyását

Az amerikai elnök öt-hat új állandó tag megválasztását tartja szükségesnek, hogy Kína és Oroszország befolyását visszafogják az ENSZ BT-ben.

Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésén a beszédében várhatóan az Egyesült Államok és a nyugati világ további támogatását fogja kérni az Oroszország elleni harchoz. A háború már 19 hónapja tart. Ukrajna nyugati szövetségesei fegyvereket és egyéb segítséget nyújtanak az országnak.

Az USA mérlegeli további 24 milliárd dollár katonai és humanitárius segély biztosítását Kijev számára.

Zelenszkij számára előnyt jelenthet, hogy úgy utazott az Egyesült Államokba, hogy két fontosabb győzelmet is elértek a csatatéren az elmúlt napokban. Bahmut város körül sikerült újabb területeket megszerezni, ebből az egyik a fontos Kliscsivka falu. Az ukrán elnök még az Amerikába indulás előtt egy videóüzenetet küldött a seregnek, amelyben köszönetet mondott a győzelmekért.

Zelenszkijnek több fontos találkozója is lesz Washingtonban, Joe Biden mellett a brazil elnökkel, 

Luiz Inaácio Lula da Silvával is tárgyalni fog. 

Ez rendkívül fontos találkozó lesz, mivel Brazília a BRICS-csoporton keresztül közeli kapcsolatban áll Oroszországgal. Lula egy olyan fórum létrehozását szorgalmazza, amely segíthetne lezárni az orosz–ukrán háborút. A brazil elnök szerint a konfliktusban mind a két fél hibás, és csak kompromisszumok révén tudja elképzelni a harc befejezését. Az Egyesült Államok és a nyugati országok felháborodtak Lula álláspontján, mivel a véleményük az, hogy Oroszország nem állíthat feltételeket a fegyvernyugvás elérése érdekében.

Zelenszkij várhatóan megpróbálja megértetni Lulával, hogy nem lehet megoldás az elfoglalt ukrán területek feladása az oroszok kedvéért.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek