Az Európai Unióban még nem döntötték el, küldjenek-e képviselőt a mesterséges intelligencia (MI) kockázataival foglalkozó csúcstalálkozóra, amelyet az Egyesült Királyság szervez novemberben kormányok, technológiai vállalatok és tudósok részvételével. A meghívottak listája egyelőre nem nyilvános, és a Reuters megkeresésére több cég nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, hogy meginvitálták-e a képviselőjét.

3d,Rendering,Artificial,Intelligence,Ai,Research,Of,Robot,And,Cyborg
Az EU a világon elsőként szabályozza majd a mesterséges intelligencia használatát.
Fotó: Shutterstock

Vera Jourová, az Európai Bizottság politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke azonban kapott hivatalos meghívót, ezt egy szóvivő megerősítette. „Még gondolkodunk az EU esetleges részvételén” – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a 27-ek hamarosan végeznek egy széles körű MI-törvény megszövegezésével, amely az első ilyen lesz a világon.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy az MI jelentős befektetéseket vonz, és a lakosság körében is folyamatosan nő a népszerűsége, mióta az OpenAI bemutatta a ChatGPT-t. Bár Rishi Sunak brit kormányfő abban bízik, hogy az Egyesült Királyság világvezető lehet a gyorsan fejlődő technológia szabályzásában, az EU hamarosan nyilvánosságra hozza a saját MI-törvényét.

Az új uniós szabályok szerint a magas kockázatúnak ítélt MI-rendszereket használó szervezeteknek naplózniuk kell tevékenységüket, szigorú kockázatértékelést kell végezniük, és bizonyos belső adatokat a hatóságok rendelkezésére kell bocsátaniuk. A Financial Times brit kormánykörökből származó értesülése szerint London ennél kevésbé drákói megközelítést támogat a mesterséges intelligencia szabályozásában.

A csúcstalálkozó előkészítésének irányítását Matt Clifford technológiai szakértőre és Jonathan Black volt vezető diplomatára bízták. Clifford a múlt hónapban a Reutersnek nyilatkozva 

reményét fejezte ki, hogy a rendezvény megadja az alaphangot a mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló jövőbeli nemzetközi vitákhoz.

 A félelem pedig indokolt még a Google szakértője szerint is.

A handout picture released by the BBC, taken and received on September 3, 2023, shows Britain's Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt appearing on the BBC's "Sunday Morning" political television show in London with journalist Laura Kuenssberg. (Photo by Jeff OVERS / BBC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / JEFF OVERS-BBC " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS TO REPORT ON THE BBC PROGRAMME OR EVENT SPECIFIED IN THE CAPTION - NO ARCHIVE - NO USE AFTER **ISSUE DATE + 21 DAYS** /
Jeremy Hunt pénzügyminiszter megvédte a brit kormány álláspontját, amiért meghívják Kínát a csúcsra.
Fotó: AFP

A világ számos vezetője, köztük Kamala Harris amerikai alelnök várhatóan részt vesz a csúcstalálkozón, és azt biztosan tudni lehet, hogy meghívták – vagy meg fogják hívni – Kínát is, mert ezzel kapcsolatban komoly vita alakult ki, és a brit kormánynak meg kellett védenie a döntését.

Ha olyan struktúrákat próbálunk létrehozni, amelyek révén a mesterséges intelligencia összességében nettó hasznot hoz az emberiség számára, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a világ második legnagyobb gazdaságát

– nyilatkozta Jeremy Hunt pénzügyminiszter a Politicónak.

„Nem fogjuk meghívni Kínát a csúcstalálkozó minden egyes részére”, tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a meghívó „nem azt jelenti, hogy kompromisszumot kötünk az értékeinket illetően, de a párbeszéd néha előnyös lehet”.

A Politico korábban úgy értesült, hogy amerikai és uniós illetékesek is jobban szerették volna, ha Peking nem kap meghívót, bár az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője kijelentette, hogy „az Egyesült Államok nem bánja, ha Kína részt vesz a csúcstalálkozón”.