Az Egyesült Államokban sok munkavállaló fordul a mesterséges intelligenciához (MI) segítségért, az alkalmazottak 28 százaléka rendszeresen igénybe veszi a ChatGPT-t, a Bardot vagy más chatbotokot. Az emberek főleg a mindennapi munkájukhoz, egyebek között e-mailek megfogalmazásához, dokumentumok összefoglalására és előzetes kutatások elvégzésére használják a technológiát.

Man,Using,Chatbot,In,Computer,And,Tablet,Smart,Intelligence,Ai.chat
Fotó: Shutterstock

A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint a megkérdezettek 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkáltatók kifejezetten megtiltották az MI igénybevételét, viszont 22 százaléknál kifejezetten bátorították az érintetteket, hogy használják a chatbotokat.  A cégek egy része kifejezetten aggódik a technológia miatt, mivel attól tartanak, hogy ez a szellemi tulajdon és a stratégia kiszivárogtatásához vezethet. Mások azonban nem félnek, és szívesen használják a mesterséges intelligenciát.

A brit élelmiszeripari beszállító, a Tate & Lyle pénzügyi igazgatója azt mondta a hírügynökségnek, hogy megtalálták a módját a biztonságos használatnak, így a ChatGPT a termelékenységben fogja segíteni a céget. Hasonlót tervez a Coca-Cola is. Ezzel szemben a világ legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, az Ariel, a Lenor, a Gillette, a Jar és a Head & Shoulders márkákat készítő P&G névtelenségét kérő alkalmazottja azt mondta a Reutersnek, hogy az irodai hálózatban nem elérhetők a chatbotok.

Így hódította meg a világot a generatív MI

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generálni, képeket és videókat készíteni. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe, a Bing keresőjébe és a Skype üzenetküldő szolgáltatásába is beépíti. Sőt, megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google, de van kínai és orosz chatbot is. Bár a ChatGPT és más, nemrég bemutatott mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is a veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák, az biztos, hogy számtalan iparágban hoz változást.

Minden harmadik fiatal aggódik amiatt, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkáját

A munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre – áll a Profession.hu közleményében. A munkavállalók többnyire segítségként tekintenek a mesterséges intelligenciára, ugyanakkor a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy a munkáját érintheti a mesterséges intelligencia elterjedése.