Közélet

Kimentették a görög erdőtűzben rekedt migránsokat

Két hete tombolnak a lángok Évrosz prefektúrában, a török határ közelében.

A görög tűzoltók megmentettek egy 25 migránsból álló csoportot, akik az ország északi részén tomboló erdőtűzben rekedtek a török határ közelében. Sérülésről nem érkezett jelentés, és egyelőre azt sem tudni, melyik országból származnak a menekültek.

Wildfires continue to ravage Greece on the thirteenth day
Az legnagyobb erdőtüze tombol Görögországban.
Fotó: Ayhan Mehmet / AFP

Pénteken már 14. napja tomboltak a lángok a térségben, az erdőtűz eddig húsz emberéletet követelt; az áldozatok holttestét a múlt héten fedezték fel – emlékeztetett tudósításában az AP amerikai hírügynökség. A hatóságok feltételezése szerint minden áldozat migráns, akik a közelmúltban lépték át a határt. Egyelőre még tart az azonosításuk.

Többnemzetiségű, több mint 580 tűzoltóból, hat repülőgépből és két helikopterből álló csapat viaskodik a lángokkal, amelyek az ország és az Európai Unió legnagyobb erdőtüzévé olvadtak össze 2000 óta.

Eddig már több mint 81 ezer hektárnyi terület égett le, több ezer embert evakuáltak, péntekre virradóra egy újabb határ menti város, Szoufli lakosait figyelmeztették, hogy készüljenek az esetleges menekülésre. Az ország északkeleti részéről evakuáltak nagy része azonban időközben hazatérhetett az otthonába.

Wildfires continue to ravage Greece on the fourteenth day
Több ezer embert evakuáltak.
Fotó: Ayhan Mehmet / AFP

Görögországban több száz erdőtűz keletkezett a nyáron, naponta többtucatnyi helyen lobbantak fel a lángok. A legtöbbet sikerült gyorsan eloltani, megakadályozva a terjedésüket, az évroszi prefektúrában két hete tomboló erdőtüzet azonban különösen nehéz megfékezni.

Több mint egy hete küzdenek az Athén melletti tűzzel is, több mint 160 tűzoltó próbálja eloltani az újra és újra fellobbanó lángokat a Parnita-hegy lankáin található nemzeti parkban.

Athén segítséget kért a többi európai országtól, és több száz tűzoltó, valamint egytucatnyi repülőgép érkezett Franciaországból, Németországból, Spanyolországból, Ciprusról, Romániából, Albániából, Szerbiából, Szlovákiából, Bulgáriából és Csehországból.

Sok kisebb, gyorsan eloltott tüzet a gyanú szerint gyújtogatás okozott, és több embert őrizetbe is vett a rendőrség; valamennyien görögök. A nagy tüzek okát azonban még vizsgálják.

Wildfires continue to ravage Greece on the thirteenth day
Európa minden részéből érkeztek tűzoltók segíteni.
Fotó: Ayhan Mehmet / AFP

Kiriákosz Micotákisz kormányfő csütörtökön a parlamentben burkoltan arra célzott, hogy az évroszi tüzet migránsok okozhatták. Bizonyítékokkal azonban nem szolgált, és még a vizsgálat sem zárult le.

Szinte biztos, hogy a tüzet ember okozta. És az is szinte biztos, hogy ez a tűz egy olyan útvonalon keletkezett, amelyeket gyakran használnak az országunkba illegálisan bejutott migránsok. Nem tudjuk, hogy gondatlanság vagy szándékosság történt-e

– mondta Micotákisz, hozzátéve, hogy nem fogja tűrni az önbíráskodást.

A múlt héten három embert – két görög és egy albán állampolgárt – vettek őrizetbe Görögország északkeleti részén, és egy sor bűncselekménnyel vádolták meg őket, mert állítólag 13 Szíriából és Pakisztánból érkezett embert gyűjtöttek össze, és kényszerítettek egy autó utánfutójába, azzal vádolva őket – minden bizonyíték nélkül –, hogy tüzet gyújtottak. 

 

erdőtűz Kiriakosz Micotákisz Észak-Görögország
Kapcsolódó cikkek