Közélet

Az EU történetének legnagyobb erdőtüze tombol Görögországban

A közösség tucatnyi repülő eszközzel és több száz tűzoltóval segíti az oltást.

A Görögországban tomboló erdőtűz a legnagyobb, amit valaha feljegyeztek az Európai Unióban, és a közösség tűzoltó repülőinek csaknem a felét bevetik, hogy eloltsák – közölte Újvári Balázs, az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden.

Az uniós tűzoltó légierőből tizenegy repülő és egy helikopter segít a görögországi lángok megfékezésében Alexandroupoli városától északra, 407 EU-s tűzoltó társaságában – tette hozzá Újvári.

(FILES) A picture taken on August 24, 2023 shows a Canadair amphibious aircraft, droping water over wildfires spreading in Dadia forest near Alexandroupoli, north Greece, on August 24, 2023. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Fotó: AFP

Az erdőtűz több mint 810 négyzetkilométeren (több mint másfél Budapest) ég az európai polgári védelmi szolgálat tájékoztatása szerint, és ez a feljegyzések 2000-es kezdete óta a legnagyobb területet érintő erdőtűz a kontinensen.

A görög tűzoltóság szerint a lángokat még mindig nem sikerült megfékezni a Dadia Nemzeti Parkban, ahol augusztus 19-én lobbant lángra a tűz. Eddig legalább húszan vesztették életüket, közöttük 18 bevándorló – írja a The Guardian.

Az EU tűzoltásra alkalmas légiflottája 28 darabból áll, ebből 24 víz célba juttatására alkalmas repülő és négy helikopter. Ezeket a légi eszközöket a tagállamok ajánlották föl, az unió 2030-ra saját, 12 gépből álló flottát szeretne létrehozni.

Újvári felidézte, hogy 

az elmúlt években egyre súlyosabbá válnak az erdőtüzek a kontinensen, és erre tagállami szinten is fel kell készülni. 

Görögországot idén számos helyen többször elborították a lángok, ami szakértők szerint nem független a klímaváltozástól.

Az EU válságkezelési biztosa, Janez Lenarcic aláhúzta, hogy a repülők bevetése is jelzi a közösség elkötelezettségét a gyors és hatékony közös cselekvés mellett válság idején.

 

Görögország helikopter erdőtűz
Kapcsolódó cikkek