BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Athén határában tombol a görög erdőtűz, egyre több embert kell evakuálni

A görög ügyészség nyomozást rendelt el az erdőtüzek miatt. Felmerült a gyanú, hogy szervezett bűnözői csoportok szándékosan gyújtogatnak az országban, a nyomozóknak ezt kell kivizsgálniuk. A görög szigeteken gyakori, hogy a szervezett bűnözés olajfaligeteket gyújt fel, hogy a leégett földeket olcsóbban felvásárolhassák a károsult tulajdonosoktól. Az erdőtűz már a fővárost, Athént is fenyegeti.

Több száz görög tűzoltó dolgozott egész éjszaka, hogy megfékezze az Athén környékén két napja tomboló erdőtüzeket, és a hatóságok szerint további lakossági evakuálásokra lesz szükség, mert a kánikula és az erős szél miatt magas a kockázata újabb erdőtüzek kialakulásának.

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

A görög fővárostól 30 kilométerre északra található Párnisz-hegy lábainál fekvő Filí falu közelében lángra lobbant erdőtűz már a szomszédos várost fenyegette, ahol három idősotthonból ki kellett költöztetni mintegy 150 embert a helyi alpolgármester szerint.

Több mint kétszáz görög tűzoltó, valamint önkéntesek, katonák és rendőrök, illetve tűzoltó helikopterek és repülőgépek napok óta megfeszített ütemben, éjjel-nappal dolgoznak, de Athén az európai uniós tagállamok segítségét is kérte a tűzoltáshoz. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus tűzoltó repülőgépeket, Románia és Csehország több tucat tűzoltót és víztartályokat küldött Görögországba.

Az észak-görögországi Évrosz tartományban szombaton keletkezett erdő- és bozóttüzek nyomán legalább tizenkilenc ember, vélhetően illegális bevándorlók elszenesedett holttestét találták meg kedden egy leégett erdőben, Avantasz falutól délre.

Tizennyolc holttestet találtak az Északkelet-Görögországot sújtó erdőtűz területén

Az erdőtüzek igencsak megszaporodtak az elmúlt években, így idén már Észak-Amerikában, Európában vagy épp Észak-Afrikában is okoztak problémát.

Az athéni ügyészség gyújtogatás miatt indított nyomozást az ügyben – számolt be a görög állami rádió (ERT) szerdán.

Vizsgálják meg az erdőtüzek okait, beleértve a lehetséges szervezett bűnözői tevékenységet is

– idézte Georgia Adeilini görög legfőbb ügyész Évrosz tartomány ügyészeihez írt levelét az ERT.

Ezen a tartományon át halad a Törökországból Európába vezető egyik legismertebb migrációs útvonal, és mivel a térségbeli lakosok közül nem tartanak nyilván eltűnteket, a hatóságok feltételezik, hogy migránsok válhattak a lángok áldozatává.

A görög állami televízióban bemutatott műholdképek szerint az évroszi erdőtüzek miatt keletkezett vastag füstfelhő nyugatra vonulva elérte egészen Korfut és a Jón-tengert is.

Mindeközben Törökország északnyugati részén, az Évrosszal szomszédos Canakkale tartományban is erdőtüzek pusztítanak két napja. A török katasztrófavédelem helikopterekkel és tűzoltókocsikkal egész éjjel dolgozott a tüzek megfékezésén.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter szerint 

kilenc faluból több mint 1200 lakost kellett kimenekíteni, közülük 48 orvosi ellátásra is szorult.

A török hatóságok tájékoztatása szerint elővigyázatosságból több idős beteget elszállítottak a helyi egészségügyi központokból.

A Tribeca tengerhajózási ügynökség szerint az Égei-tengert és a Fekete-tengert összekötő Dardanellákon áthaladó tengeri forgalmat ideiglenesen ismét fel kellett függeszteni, hogy a helikopterek és repülőgépek vizet gyűjthessenek a tűzoltáshoz.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.