Közélet

Korhatárossá tenné a mesterséges intelligenciát az UNESCO

Egy amerikai törvény szerint a ChatGPT-t már csak tizenhárom év felettiek használhatják. Ezúttal az ENSZ is lépne.

Felszólította csütörtökön a kormányokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), hogy haladéktalanul alkossanak iskolai szabályokat a mesterséges intelligencia eszközeinek, például a ChatGPT chatbotnak az alkalmazására, köztük korlátozást a legfiatalabbak számára.

Happy,Kid,Girl,School,Student,Using,Smartphone,In,aI
Fotó: Shutterstock

A közzétett útmutatóban az UNESCO úgy ítélte meg, hogy a hatóságok nincsenek felkészülve a mesterséges intelligencia iskolai alkalmazásával kapcsolatos etikai problémák kezelésére. A nevelésügyi szervezet az útmutató szerint azt javasolja, hogy kössék legalább 13 éves korhatárhoz a generatív mesterséges intelligencia alkalmazását.

Egy amerikai törvény szerint a ChatGPT-t már csak tizenhárom év felettiek használhatják.

Az iskolákban a tanárok ilyen eszközökkel történő helyettesítése befolyással lehet a gyermekek érzelmi jólétére, és védtelenné teheti őket a manipulálással szemben – figyelmeztetett a párizsi székhelyű ENSZ-szervezet. Az UNESCO főigazgatója, a francia Audrey Azouley egy közlemény szerint rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia kiváló lehetőség lehet az emberiség számára, de károkat is okozhat.

Az oktatásban nem szabad bevezetni kormányzati szabályozás nélkül

– hangsúlyozta a főigazgató.

A generatív mesterséges intelligencia programjai megsokasodtak azóta, hogy 2022-ban az OpenAI kaliforniai startup cég által kidolgozott ChatGPT bebizonyította: néhány tömören megfogalmazott kérdés alapján esszék, versek és összefüggő beszélgetések generálására képes. A technológia sikere miatt felmerült az aggály, hogy új formái alakulhatnak ki az iskolai, egyetemi plagizálásnak, illetve egyenesen a csalásnak, viszont van létjogosultsága a tágabban vett oktatás területén.

Az UNESCO ajánlásában rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia eszközei segíthetik a diákokat a tanulás megkönnyítésében, például feliratok gyártásában, de a kormányoknak szabályozniuk kell az alkalmazást.

Nvidia: a félezer milliárd dollárt is meghaladja majd a mesterséges intelligencia piaca

A videókártya-gyártó vállalat egyik vezetője szerint közel 600 milliárd dolláros szegmens jön majd létre az MI fejlesztésére és működésének támogatására.

 

 

UNESCO ChatGPT mesterséges intelligencia
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek