Eddig 5300 holttestet találtak meg a líbiai Derna várost elárasztó árvíz után. A halálos áldozatok száma várhatóan drasztikusan nőni fog, ahogy a mentés és a takarítás zajlik a városban. A mentők azt közölték, hogy nagyjából 10 ezer ember tűnt el az áradásban, sokukat pedig nem is fogják megtalálni, mert az árvíz valószínűleg a tengerbe mosta őket. Körülbelül 30 ezer ember vesztette el az otthonát a katasztrófában.

Death toll in Libya floods rises to 5,300DERNA, LIBYA - SEPTEMBER 12: A damaged vehicle is stuck debris after the floods caused by the Storm Daniel ravaged disaster zones in Derna, Libya on September 12, 2023. The death toll from devastating floods in Libya’s eastern city of Derna has risen to 5,300 and thousands of people are still missing, the country’s official news agency reported on Tuesday. Abdullah Mohammed Bonja / Anadolu Agency (Photo by Abdullah Mohammed Bonja / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A líbiai Derna kikötővárosra a hét végén csapott le a Daniel hurrikán. A vihar miatt megemelkedett a tenger vízállása, ennek nyomását pedig nem bírta el a várost védő két gát. Az átszakadó gátakon keresztül hatméteres hullámok pusztították el a város nagy részét.
Fotó: AFP

Líbiai tisztviselők nemzetközi segítséget kérnek a helyzet kezelésére. Felhívták rá a figyelmet, hogy 

az ország nem rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és felszereléssel egy ilyen természeti csapás kezelésére

írta meg a Sky News.

A hét végén a Daniel hurrikán csapott le a kikötővárosra, ahol a rossz állapotban lévő gát nem bírta visszatartani a víztömeget, és átszakadt. Dernát hatalmas mennyiségű saras tengervíz árasztotta el, ami épületeket döntött össze és autókat mosott el. Az árvíz súlyosan megrongálta az infrastruktúrát, illetve megszakította a kommunikációt és az internetszolgáltatást a városban. 

Friss hír Líbiából: már 11 ezer fölött a halottak száma, több mint 10 ezer embert még mindig keresnek

Egyre több halottat most partra a tenger a líbiai Derna kikötővárosnál. A várost a hétvégén elmosó árvíz teljes kerületeket mosott el. A település 25 százaléka elpusztult, az infrastruktúra tönkrement. A civileket elkezdték elszállítani a területről, hogy ne legyenek útban a mentőcsapatoknak. Nagyjából 30 ezer túlélő vált földönfutóvá.

A tenger folyamatosan mossa partra az újabb holtesteket

– mondta a Kelet-Líbiát irányító kormány polgári légi közlekedési minisztere, Hichem Abu Chkiouat. Hozzátette, hogy az újjáépítés több milliárd dollárba kerülne, de erre az országnak nincs pénze.

A boy pulls a suitcase past debris in a flash-flood damaged area in Derna, eastern Libya, on September 11, 2023. Flash floods in eastern Libya killed more than 2,300 people in the Mediterranean coastal city of Derna alone, the emergency services of the Tripoli-based government said on September 12. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Több túlélő azt mondta, hogy vasárnap a hurrikán közben egyszer csak hangos robbanásokat hallottak. A hangot a várost a tengertől védő két gát összeomlása keltette. 

Dernára hat méter magas hullámokban csapott le a víz, 

egy széles körben mindent elpusztítva, ami az útjába került.

This handout picture provided by the office of Libya's Benghazi-based interim prime minister on September 11, 2023 shows a view of a destroyed vehicle by damaged buildings in the eastern city of Derna, about 290 kilometres east of Benghazi, in the wake of the Mediterranean storm "Daniel". At least 150 people were killed when freak floods hit eastern Libya, officials said on September 11, after the storm's torrential rains battered Turkey, Bulgaria, and Greece. (Photo by The Press Office of Libyan Prime Minister / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /MEDIA OFFICE OF LIBYAN PRIME MINISTER (BENGHAZI)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Fotó: AFP

A mentőcsapatok azon dolgoznak, hogy összegyűjtsék a rengeteg holttestet a törmelék alól. A tetemeket nem tudják sehol tárolni, illetve egyet leszámítva az összes temetkezési helyet megsemmisítette az árvíz. A holtesteket így tömegsírokba helyezik.

A hírek szerint Derna 25 százaléka teljesen megsemmisült.

A dernai katasztrófával kapcsolatban felmerült, hogy miként szakadhatott át a két gát. Hozzászólók emlékeztetnek rá a közösségi médiában, hogy már 2022-ben is jelentek meg cikkek azzal kapcsolatban, hogy a gátak rossz állapotban vannak, és fel kellene újítani őket.

Az országban a katasztrófa sújtotta területen a mentést az is hátráltatja, hogy az ország több mint tíz éve nem áll stabil vezetés alatt. A belharcok, a korrupció és a külső beavatkozások után Líbia vezetése meglehetősen törékeny, jelenleg is két rivális kormány versenyzik a hatalomért. Ezek saját hadseregükkel tartják fenn a hatalmukat. Egyik a nyugati tripoli kormány, a másik pedig a keleti Tobrukban alakított ki vezetés.